Με σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο προσέρχεται ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 24h.gr. στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι σκοπεύει να κινήσει άμεσα (εντός του επόμενου 48ώρου από την ψήφο εμπιστοσύνης) τις διαδικασίες για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, για να διευκολύνει τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προτείνει τον Ευ. Βενιζέλο ως πρωθυπουργό και θα πει στον Α. Σαμαρά ότι είναι επικίνδυνη επιλογή για τον τόπο, να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, μόνο από τεχνοκράτες.

Αναμένεται επίσης να αναφέρει ως ελάχιστο διάστημα της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας τους τρεις μήνες (εκλογές το Φεβρουάριο δηλαδή), ελπίζοντας ότι με την πρότασή του θα συμφωνήσουν και άλλα κόμματα, πέραν της ΝΔ.

Αναμένεται επίσης, να ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εάν όλα αυτά προχωρήσουν, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της «τρόικας» του ΠΑΣΟΚ (Α. Λοβέρδου, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση) , ιδίως μετά την πρωινή δήλωση Λοβέρδου, ενώ το άλλο στρατόπεδο, αυτό που συντελείται από τους Ευ. Βενιζέλο, Κ. Σκανδαλίδη, Δ. Ρέππα, Μ. Χρυσοχοίδη φέρεται να έχει ενημερωθεί και να έχει συμφωνήσει (αν δεν έχει συνδιαμορφώσει) την πρόταση Παπανδρέου.