Ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου υπηρέτησαν ως πολιτικοί την Ελλάδα και σήμερα ο γιός του τελευταίου διατελεί πρωθυπουργός της χώρας εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κατάστασης που έχει βρεθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Αυτές τις ημέρες, καθορίζεται η πολιτική μοίρα τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού όσο και της χώρας του. Μήπως πλησιάζει το τέλος μιας πολιτικής δυναστείας που επί χρόνια διαμορφώνει το ελληνικό πολιτικό τοπίο;

Καμία άλλη οικογένεια δεν έχει επηρεάσει τόσο το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας όσο η οικογένεια Παπανδρέου τα τελευταία 50 χρόνια. Ο Γεώργιος Παπανδρέου διατελούσε πρωθυπουργός πριν το πραξικόπημα του 1967 και ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου προσπαθεί σήμερα να συμμαζέψει τα οικονομικά συντρίμμια της χώρας του.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Ίσως αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια του 59χρονου πολιτικού να διασώσει τόσο τη θέση του όσο και την οικογενειακή δυναστεία που επί χρόνια διαπρέπει στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου υπήρξε πρωθυπουργός τις χρονιές 1944-1945 καθώς και 1964-1965. Ο γιός του, Ανδρέας, και πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, οδηγούσε τη χώρα τις χρονιές 1981-1989 καθώς και 1993-1996. Οι δύο τελευταίοι χαρακτηρίστηκαν από πολλούς τόσο ως οι «αρχιτέκτονες» της σύγχρονης Ελλάδας όσο και οι υπεύθυνοι για τα συνεχώς αυξανόμενα χρέη της χώρας τους.

Ο γιός του Ανδρέα Παπανδρέου και σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μία θολή αντανάκλαση του δυναμικού και χαρισματικού πατέρα του, ο οποίος ίδρυσε το 1974 το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑΣΟΚ) και το οποίο εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός τρεις φορές με τη ψήφο του από το 1981 μέχρι το 1993.

Το 2009 ο νεότερος της δυναστείας Παπανδρέου ανέλαβε την ηγεσία της χώρας επισκιαζόμενος από τα «βαριά» πολιτικά ονόματα των προγόνων του. Μήπως φτάνει πλέον το τέλος αυτής της δυναστείας;