«Αυτονόητη και απαραβίαστη» επισήμανε ο ευρωβουλευτής και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος ότι είναι «σαφής γραμματική ερμηνεία της συνταγματικής διάταξης για τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστικών».

Η παραπάνω δήλωση έγινε στην παρουσίαση του βιβλίου του  «Πολιτειολογία», σε ειδική εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, στην οποία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Καμίνης και ο καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ξεν. Κοντιάδης.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και συντονιστής της εκδήλωσης Βασίλης Αλεξανδρής, έθεσε στον Κώστα Χρυσόγονο δύο καίρια ερωτήματα:

Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε ήταν, ποιά είναι η αντιμετώπιση της Ελλάδας και του ελληνικού ζητήματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί εκεί είναι περισσότεροι ευνοϊκοί για τη χώρα μας. Όμως, προσέθεσε, λόγω των ασυμμετριών που υπάρχουν στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα υποχρεούται να λαμβάνει όχι κοινοτική, αλλά διακρατική οικονομική «στήριξη» απ’ όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, όπου τον κυρίαρχο ρόλο έχει η γερμανική Βουλή.

Το δεύτερο ερώτημα που τέθηκε ήταν, εάν υπάρχει, ερμηνευτικά, «δημιουργική ασάφεια», στην σαφή γραμματική διατύπωση του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος σχετικά με τα όρια ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου απάντησε ότι είναι αυτονόητη και απαραβίαστη η σαφής γραμματική ερμηνεία της συνταγματικής διάταξης και πρόσθεσε: «Η ως άνω συνταγματική ρύθμιση δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση, ούτε την νομοθέτηση μικρότερων ορίων ηλικίας σε περίπτωση που το κράτος θα ήθελε να συνταξιοδοτήσει πρόωρα κάποιους «μη πρόθυμους» δικαστές, ούτε και το αντίστροφο, δηλαδή την επέκταση του χρονικού ορίου ηλικίας πέραν των 67, στην περίπτωση, που αυτό θα ήθελε να ευνοήσει κάποιους «προθύμους» δικαστές».