Υπόμνημα που αφορά τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα. Το υπόμνημα εστάλη στον πρόεδρο της Επιτροπή κ. Αντώνη Μπαλομενάκη από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη.
Σύμφωνα με το υπόμνημα της Ένωσης Κεντρώων, επισημαίνεται ότι η Ε.Κ. είχε ομοφωνήσει για την ανάγκη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τη δημόσια μετάδοση των εργασιών της και υπογραμμίζεται ότι οι βουλευτές του κόμματος είχαν παραιτηθεί από οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή.
Η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζει ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη αλλά, όπως υποστηρίζει η Ε.Κ. είναι και πολιτικές καθώς «τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση των αξιωματούχων».
Τέλος η Ε.Κ. δηλώνει στο υπόμνημά της ότι «το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες συνιστά πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας».
Το κείμενο υπομνήματος που αφορά τις θέσεις του κόμματος, για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ είναι το ακόλουθο:
Υπόμνημα συμπερασμάτων Ένωσης Κεντρώων
Αξιοσέβαστε Πρόεδρε κύριε Μπαλωμενάκη Αντώνη,
σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή, η οποία αποτελεί και το Υπόμνημα Συμπερασμάτων της Ένωσης Κεντρώων και η οποία σας ζητώ να συμπεριληφθεί ως έχει, στο τελικό κείμενο του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όπως αυτό θα παραδοθεί στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Βούτση Νικόλαο.
Από την πρώτη στιγμή επιχείρησα να αναδείξω την Ομοφωνία ως προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής και άρα ως κριτήριο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμιζα συχνά στους συναδέλφους – μέλη της Επιτροπής το γεγονός, πως είχαμε ήδη ομοφωνήσει για την ανάγκη σύστασής της, για την δημόσια μετάδοση των εργασιών της, όπως επίσης ομόφωνα παραιτηθήκαμε από οποιαδήποτε αμοιβή για την συμμετοχή μας σε αυτή.
Διαρκώς, σε κάθε ευκαιρία καθιστούσα σαφές πως αντιλαμβανόμουν ως βασικό σκοπό της Επιτροπής την πρόταξη του βασικού ερωτήματος :” – Υπήρξε Διαπλοκή στην Ελλάδα κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο;” και την προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το συγκεκριμένο και απλό ερώτημα ομοφώνως.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής στις 20/01/2017 ζήτησα να απαντηθεί το ερώτημά μου να συμπεριληφθεί στην Εισαγωγή του τελικού πορίσματος της Επιτροπής η διατύπωση του παραπάνω ερωτήματος ώστε το κάθε πολιτικό κόμμα να καταθέσει την δική του απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Διαβάζοντας προσεκτικά τα πρακτικά της εν λόγω συνεδριάσεως (20/01/2017) της Επιτροπής μας, διαπίστωσα εκ νέου αυτό που ήδη είχα αντιληφθεί δια της παρουσίας μου και της συμμετοχής μου και τότε, πως δηλαδή στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ουσιαστικά απαντήθηκε το ερώτημα αυτό από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις.
Από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ όμως, καταφανώς προέκυψαν σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ. Οι ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη, είναι ωστόσο και πολιτικές υπό την έννοια ότι όλα τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση όλων των αξιωματούχων. Ήταν η εποχή που ορισμένα κόμματα και ΜΜΕ ετύγχαναν προνομιακής μεταχείρισης, ανάλογα με το αν ήταν εντός ή εκτός συστήματος, βιώσαμε επί χρόνια ένα κλίμα έλλειψης πόνου για το δημόσιο χρήμα και καλλιεργήθηκε η αντίληψη ότι αδικήματα που επιτελούνται επί ημερών μιας κυβέρνησης δύνανται ατιμωρητί να συνεχίζονται και επί των ημερών της επομένης.
Κορυφαίο γεγονός της διαδρομής αυτής της μεταπολίτευσης, υπήρξε η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2013, με την οποία δόθηκε ασυλία στα στελέχη τραπεζών για δάνεια που έδωσαν σε νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και έμειναν όλοι με την εντύπωση ότι η ασυλία αυτή αφορούσε τα δάνεια κυρίως των κομμάτων.
Το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες και στα πορίσματά τους το διατυμπανίζουν συνιστά πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας. Αν δεν έγιναν αδικήματα, μήπως κατά κάποιους πρέπει να συνεχιστούν τα ίδια, να λεηλατείται το δημόσιο χρήμα για να παραμένουν στην εξουσία οι λίγες πολιτικές οικογένειες;
Εξαρχής η Ένωση Κεντρώων είχε προβλέψει ότι η εξεταστική επιτροπή δεν θα κατέληγε πουθενά, γιατί στη χώρα μας περισσεύει η υποκρισία, γνωρίζουμε όλοι ότι το έγκλημα διεπράχθη όμως παριστάνουν κάποιοι ότι δεν το εγνώριζαν και η εξεταστική επιτροπή έμοιαζε να ψάχνει ψύλλους στα άχυρα.
Στην Ένωση Κεντρώων και εγώ προσωπικά πιστεύουμε, πως όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να διαβάσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής στις 20 Ιανουαρίου 2017.
Για τον λόγο αυτό, αίτημα της Ένωσης Κεντρώων είναι να συμπεριληφθούν στο δημόσιο πόρισμα, τα πρακτικά της δημόσιας συνεδρίασης της 20ης Ιανουαρίου 2017.
Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία που περιέχονται στο πόρισμα της Πλειοψηφίας, όπως αυτό μας παρουσιάστηκε.
Με σεβασμό,
Σαρίδης Ιωάννης
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης – Ένωση Κεντρώων