Δόθηκε σε όλους τους εισηγητές των κομμάτων το εισηγητικό προσχέδιο του πορίσματος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, η οποία διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική, Σπυρίδων Λάππας, σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προτάσεις της πλειοψηφίας και τόνισε ότι στις εισηγήσεις της, δεν υπάρχει καμία πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και δεν καταλογίζονται ποινικές ευθύνες τόσο σε πολιτικά πρόσωπα όσο και στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

«Αυτό το κείμενο που έχει διαρρεύσει σε Μέσα Ενημέρωσης δεν αποτυπώνει το πνεύμα της εισήγησης μας. Το δικό μας κείμενο παραδόθηκε σε όλους τους εισηγητές πριν 45 λεπτά και αυτό είναι που αποτυπώνει τις δικές μας τελικές εισηγήσεις και προτάσεις. Σε αυτό λοιπόν το κείμενο δεν υπάρχει καμία πρόταση για Προανακριτική. Δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας.

Ερωτώμενος ειδικότερα για τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Λάππας απάντησε ότι ούτε για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καταλογίζονται ευθύνες στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διέψευσε αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας από το διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία στο επίσημο εισηγηματικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες που συνιστούν ποινικό αδίκημα κακουργηματικής απιστίας προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με ορισμένα sites, στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει η εξής αναφορά για τον κ. Στουρνάρα: «Χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης αν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους, με τροπολογία από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το ελληνικό Δημόσιο».

Ο κ. Μπαλωμενάκης διέψευσε κατηγορηματικά ότι στο προσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει τέτοια αναφορά. «Υπήρχαν πολλά προσχέδια που είχαν συντάξει τα μέλη της εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα. Υπήρχαν διάφορες προτάσεις. Σε μία από αυτές υπήρχε και η αναφορά αυτή. Όμως απαλείφθηκε γιατί δεν ήταν τεκμηριωμένη. Στο επίσημο πόρισμα δεν υπάρχει. Κάνουμε μια προσπάθεια να συνθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των κομμάτων», δήλωσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Λοβέρδος: Από το ένα λάθος στο άλλο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στο εισηγητικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή για τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αμηχανία του για το ναυάγιο της εξεταστικής του για τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο. Σήμερα, πριν διανείμουν στα μέλη της επιτροπής το “πόρισμά τους”, το έκαναν διαρροή σε δημοσιογράφους κι έπειτα επιχείρησαν να το μαζέψουν, ισχυριζόμενοι πως δεν έστειλαν το τελικό κείμενο!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή όχι μόνο προκατασκεύασε “πόρισμα” πριν καλά-καλά ξεκινήσει η επιτροπή, όχι μόνο αρνήθηκε με ψηφοφορία να επιχειρήσουμε από κοινού τη σύνταξη ενιαίου πορίσματος, αλλά επιδόθηκε και στην υποκλοπή εντυπώσεων με τη διαρροή του κειμένου του δήθεν πορίσματος της εξεταστικής. Η ζωή, όμως, τους εκδικείται. Τους πληρώνει με το ίδιο νόμισμα για τα ψέματα που είπαν και τις ενσυνείδητα ψευδείς υποσχέσεις που έδωσαν».

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στο εισηγητικό πόρισμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή η οποία ερευνά την νομιμότητα των δανείων που χορηγήθηκαν, διαπιστώνεται αδικαιολόγητη, ή προνομιακή μεταχείριση κομμάτων και ΜΜΕ στο δανεισμό τους από τράπεζες.

Σύμφωνα με την εισήγηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνά τις 400 σελίδες, από την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένα τρίγωνο διαπλοκής πολιτικών-μέσων ενημέρωσης-τραπεζών.

«Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία περί ύπαρξης και λειτουργίας του τριγώνου διαπλοκής», καθώς και «ενδείξεις, τεκμήρια και αποδεικτικό υλικό από τα προσκομισθέντα έγγραφα», τονίζουν μεταξύ άλλων. Στο κείμενο της πλειοψηφίας, γίνεται ακόμα λόγος για «κραυγαλέες περιπτώσεις παραβάσεων των τραπεζικών κανονισμών, ενώ τονίζεται ότι «οι δανειακές συμβάσεις βρίθουν από παραβάσεις κανόνων: τυπικών νόμων, κανονισμών τραπεζών, τραπεζικής πρακτικής και κοινής λογικής».

«Ο δανεισμός κομμάτων και ΜΜΕ, με τους όρους που γινόταν, υπήρξε ζήτημα κατ’ εξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται», επισημαίνεται από την πλειοψηφία.