Η κυβέρνηση κάτι ό,τι πρέπει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, διεμήνυσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να κατηγορείται συνεχώς η ελληνική πλευρά.

«Δεν είναι σωστό να θεωρούμε ότι για όλα φταίει η ελληνική πλευρά. Η αξιολόγηση αργεί να κλείσει, αργεί σε σχέση με αυτό που θέλαμε εμείς, όμως οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί και δεν είναι μόνο η δική μας πλευρά», υπογράμμισε ο  υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μιλώντας στον Realfm.

«Από την κυβέρνηση έχει εκδηλωθεί η βούληση να κλείσει η αξιολόγηση, έχουν γίνει τεράστια βήματα. Η Ελλάδα έχει πετύχει μία θηριώδη δημοσιονομική προσαρμογή σε ελάχιστο χρόνο, έχει κάνει μεγάλα βήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης και τα προβλήματα που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Πιτσιόρλας είπε: «Έχουμε από το παρελθόν μία στάση η οποία εξαντλεί όλα τα περιθώρια πίεσης προς την ελληνική πλευρά. Θεωρώ ότι υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των εταίρων και διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Αν δεν επιλυθεί αυτή η διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, αν δεν βρεθεί μία φόρμουλα επίλυσης αυτού του θέματος, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και ενδεχομένως πολλά από τα υπόλοιπα ζητήματα που τίθενται είναι και ολίγον προσχηματικά».

«Εγώ δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα τέλεια, όμως δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι ένας λαός σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έκανε μία προσαρμογή που δεν έχει ξανασυμβεί πουθενά. Θεωρώ ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Η ουσία είναι ότι αφού το πρόγραμμα υλοποιείται, η προσαρμογή έχει υλοποιηθεί, κανείς δεν μπορεί να περιμένει πολύ παραπάνω πράγματα από τη χώρα μας σε αυτό το διάστημα», τόνισε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για τις σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι της Πόλας Ρούπα και την επίθεση που φέρεται να σχεδίαζε στον Πειραιά, ο κ. Πιτσιόρλας απάντησε: «Προφανώς και δεν είναι τυχαίος ο σχεδιασμός  των τρομοκρατών να κάνουν αυτό το χτύπημα. Αυτό δείχνει ακριβώς την τεράστια σημασία που έχει η εξέλιξη στον Πειραιά. Στον Πειραιά τα επόμενα χρόνια θα γίνει μία κοσμογονία, από εκεί θα ξεκινήσει κατά τη γνώμη μου η ανατροπή του κλίματος στην ελληνική οικονομία. Είναι λογικό λοιπόν κάποιος να θέλει αυτό να το καταστρέψει».