Επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία τον καλεί να μην παραδώσει χάρτη εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία, απέστειλε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Οζγκιουργκιούν καλεί, επίσης, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εξασφαλίσει ότι η λύση του Κυπριακού θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, ζητεί να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων με το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να αρχίσει, αφού τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν ότι η λύση θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο. Ο κ. Ακιντζί δεν απάντησε στο ερώτημα κατά πόσον θα καταθέσει το απόγευμα χάρτη.

Ο ανώτερος λειτουργός του Κυπριακού Κτηματολογίου, Ανδρέας Χατζηράφτης, ενημέρωσε πρώτα τη διαπραγματευτική ομάδα και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς για τους χάρτες που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι αρχηγοί των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων κάλεσαν τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να αποσύρει τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς, εάν ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά κριθεί απαράδεκτος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς θα προνοεί ποσοστό 28,2% για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και επιστροφή 91.000 προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και ποσοστό ακτογραμμής 50,4%.