Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία εν όψει της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στη διάσκεψή.

Συμφώνησαν επιπλέον να βρίσκονται σε επαφή το επόμενο τριήμερο και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα διαφανεί μια λύση μέσα από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις στην ελβετική πόλη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης πως ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον τούρκο πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.

Σε ανακοίνωση για την επικοινωνία που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημειώνεται πως «ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης».