Κρίσιμες μέρες για το Κυπριακό, με έντονο παρασκήνιο, είναι οι επόμενες, καθώς η Τουρκία επιχειρεί να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο σκηνικό με την απουσία του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε σαραντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες την Κυριακή για το Κυπριακό, ξεκαθαρίστηκε ως προς το ενδεχόμενο μετάβασης του πρωθυπουργού στη Γενεύη πως «θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνει την ίδια στιγμή πως η μη παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενεύη «δεν είναι ορθή στάση και αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».

Κυβερνητική πηγή ανέφερε κατόπιν της επικοινωνίας Τσίπρα-Γκουτέρες πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εμφανίστηκε «πολύ θετικός για τις θέσεις μας» -ιδίως δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα.

Σήμερα ξεκινούν οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, ενόψει της πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Πρώτος θα διαβεί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης και τελευταίος ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος.

Ημέρα ενημέρωσης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από τον πρωθυπουργό η Δευτέρα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει συνεννόηση στο εθνικό θέμα του Κυπριακού, καθώς εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 12.00 το μεσημέρι), με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2 μ.μ.), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7.30 μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8.30 μ.μ.).

Προσερχόμενος στη Γενεύη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε με νόημα, πως «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές, ούτε στρατεύματα» και εξέφρασε την ελπίδα «να επικρατήσει η καλή βούληση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

Ο Κύπριος πρόεδρος, το μεσημέρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στη Γενεύη μετέβη σήμερα και ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, για την οριστικοποίηση της ημερήσιας διάταξης των διαπραγματεύσεων.