Την κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκαλεί η απόφαση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα και η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί στις αγορές, με τα διεθνή χρηματιστήρια να κλείνουν στο «βαθύ κόκκινο» και ακόμα μεγαλύτερος στην Ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις το πουργικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας να στηρίξει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Παρά την ομοφωνία στην απόφαση, χοντρό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον Γιάννη Ραγκούση και τον Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να παραιτηθεί αν διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική! Τέλος, αποφασίστηκε και νέα σύγκλιση της Κυβενρητικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για να μπορέσουν να εκφράσσουν τη γνώμη τους και οι βουλευτέςτου κυβερνώντος κόμματος.

Υπό το βάρος των εξελίξεων Ο Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκε στις Κάννες όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της G20, όπου και θα έχει απόψε το βράδυ συνάντηση με τον Ν. Σαρκοζί, την Α.Μέρκελ, την Κριστίν Λαγκάρντ, το Ζοζέ Μπαρόζο.

Την ίδια στιγμή στην Βουλή θα ξεκινά η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το ΔΝΤ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι τίθεται εν αμφιβόλω η 6η δόση μετά την απόφαση Παπανδρέου να τεθεί σε δημοψήφισμα η δανειακή σύμβαση.

Το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ «βράζει» και ήδη ανεξαρτητοποιήθηκε η Μ. Αποστολάκη, ενώ στην κίνηση αυτή προσανατολίζονται κι άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Και όλα αυτά ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία γίνεται όλα και πιο εύθραυστη μετά την προειδοποίηση της κ. Καιλή, της κ. Κεφαλά αλλά και υπουργών όπως οι κ.κ. Λοβέρδος, Σκανδαλίδης και Διαμαντοπούλου που αντιδρούν στη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού είναι πλέον ευθεία και πολλά μπορεί να κριθούν τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα και πριν ακόμα την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης..Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν άμεση προσφυγή στις κάλπες .και μάλιστα με τον Α. Σαμαρά να δηλώνει ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές κι όχι σε δημοψήφισμα, καλώντας μάλιστα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση.