«Η πλειοψηφία των δανειστών καταλαβαίνει ότι η ταχύτητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης υπακούει και σε μια λογική σταθεροποίησης γενικότερα της Ευρώπης, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την ίδια». Αυτό υπογράμμισε, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, που κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «υποκριτική στάση».

Ξεκινώντας όμως από το θέμα συζήτησης των ημερών αυτών, τους νέους έμμεσους φόρους, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συμφωνία του Αυγούστου» -συμφωνία που επήλθε μέσα από εκβιασμούς και τη στιγμή, μάλιστα, που τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει ό, τι χαρτί του δοθεί, όπως είπε σε άλλο σημείο- «ήταν μια δύσκολη συμφωνία, ειδικά στο φορολογικό κομμάτι και τους έμμεσους φόρους. Οι επιβαρύνσεις για τους πολίτες είναι δεδομένες». Αλλά και υπ’ αυτό το πρίσμα, «γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα αλλαγής σελίδας, έτσι ώστε οι πολίτες να δουν τα οφέλη και της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας», συμπλήρωσε.

Ευκαιρίας δοθείσης όμως, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, με αφορμή χθεσινό non paper της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη φορολογία: κινδυνολογεί, βγάζει πράγματα από το μυαλό της, ήταν οι δύο κατηγορίες που απηύθυνε στον αντίπαλο πολιτικό χώρο.

Αλλά και για τη διαπραγμάτευση ευρύτερα, όσον αφορά το παρελθόν, «ζητούσε να υπογράψουμε πολύ χειρότερα πράγματα», ενώ όσον αφορά το παρόν, «δεν υπάρχει βέβαια καμία κουβέντα από την πλευρά της ΝΔ για τις νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών για ακόμα περισσότερη λιτότητα». Μια στάση, με δυο λόγια, «καθ’ όλα υποκριτική, τη στιγμή που δεν βλέπει τι συντελείται στη χώρα και ποιες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη χώρα, ποιες πιέσεις ασκήθηκαν και την προηγούμενη περίοδο και ποιες είναι οι πιέσεις που ασκούνται για την επόμενη περίοδο».

Σε σχέση με την τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι «η ελληνική πλευρά εργάζεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας στο οποίο μπορούν να συγκλίνουν όλες οι πλευρές. Και αυτό το σημείο ισορροπίας, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν μπορεί να περιέχει προληπτική νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018», σημείωσε με έμφαση.

Κατά την Ράνια Σβίγκου, «σημείο ισορροπίας μπορεί να βρεθεί μέχρι τα τέλη Γενάρη, αρκεί όλες οι πλευρές να το επιθυμούν και να αντιληφθούν ότι ο χρόνος δεν πιέζει μόνο προς την πλευρά της Ελλάδας, αλλά πιέζει όλες τις πλευρές, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν άλλη μία εστία αβεβαιότητας στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή μάλιστα που το ελληνικό πρόγραμμα έχουμε δει ότι βγαίνει, οι στόχοι υπερκαλύπτονται και μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για μια αλλαγή σελίδας».

Στο σταθερό θέμα δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η εκπρόσωπος Τύπου ήταν κατηγορηματική: «Δεν υπάρχει κανένα σενάριο, ούτε για πρόωρες κάλπες, ούτε κανένα σενάριο το οποίο να συνδέεται με οποιαδήποτε κάλπη», συνεπώς ούτε και για δημοψήφισμα, όπως υπονόησε. Στοιχειοθετώντας εξάλλου την αισιοδοξία της για έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, υπογράμμισε εξάλλου, ότι «η πλειοψηφία των Ευρωπαίων και γενικότερα η πλειοψηφία των δανειστών, καταλαβαίνει ότι η ταχύτητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης υπακούει και σε μια λογική σταθεροποίησης γενικότερα της Ευρώπης, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την ίδια».

Στο ειδικό ερώτημα για την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας, μετά το δημοσίευμα του Guardian, η εκπρόσωπος Τύπου ξεκίνησε από τη σημερινή κατάσταση: καταβάλλεται, ανέφερε, «μια συγκροτημένη και μεθοδευμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, μετά από χρόνια απαξίωσης και συστηματικού σχεδιασμού διάλυσής του και ενθάρρυνσης της ιδιωτικής υγείας».

Ενώ για αυτό καθαυτό το δημοσίευμα, υποστήριξε ότι εμφανίζει τρεις… ελλείψεις: «Η πρώτη είναι ότι αφορά στα στοιχεία του 2011 και του 2012, άρα δεν αφορούν τη σημερινή κατάσταση. Επίσης, ότι δεν γίνεται κανένας λόγος για τις προσλήψεις σε προσωπικό που έχουν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ούτε βέβαια γίνεται κάποιος λόγος για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Κληθείσα, τέλος, να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» κατά της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, ότι παρανόμως ήταν συγχρόνως βουλευτής και μέτοχος σε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν υπάρχει κανένα ηθικό ή πολιτικό ζήτημα. Οι απαντήσεις που έδωσε και η κ. Γεροβασίλη και η κυβέρνηση ήταν συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες. Δεν αποτελεί καμία σύμβαση με το δημόσιο η παροχή υγείας προς τους πολίτες, που κάνει ένας γιατρός. Θα συνιστούσα στη ΝΔ να μην ακολουθεί τέτοιου τύπου λασπολογίες και να προσπαθήσει να ασχοληθεί με την πολιτική επιχειρηματολογία και με τον πολιτικό λόγο και όχι με την παραπολιτική».

Ενώ θύμισε, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, δεν χρησιμοποίησε «ούτε τις προσωπικές επιθέσεις, ούτε τη λάσπη για να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη. Τις περιπτώσεις που έγιναν, όχι επιθέσεις σε πρόσωπα, αλλά όταν έγιναν συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες καταγγελίες, όπως στην υπόθεση του πόθεν έσχες του κ. Χαρδούβελη ή σε άλλες υποθέσεις στελεχών του κ. Σαμαρά, όπως του κ. Παπασταύρου, νομίζω ότι δικαιωθήκαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου.