«Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018» ξεκαθάρισε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός έκλεισε το σενάριο των εκλογών και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα παραδώσει τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων».

Σφοδρή ήταν η επίθεση έναντι του ΔΝΤ μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου των Τόμσεν – Όμπστφελντ.

«Προξενεί απορία ότι αυτοανερούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις για 3,5% και ότι θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας», τόνισε και χαρακτήρισε ψευδείς και λανθασμένες οι αναφορές που γίνονται στο άρθρο.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε το ΔΝΤ για λάθη στις προβλέψεις και επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ακόμα και μετά την εγγραφή των 617 εκατ. ευρώ για την 13η σύνταξη.

Παράλληλα σημείωσε πως δεν ισχύει ότι εξαιρείται το 50% από τη φορολογία μέσω του αφορολόγητου και ότι οι συντάξεις φτάνουν στα επίπεδα των πλούσιων χωρών. Προσέθεσε δε ότι 4 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται με το φάσμα της φτώχειας.

«Θα περιμέναμε να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα το Ταμείο και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του επιμένοντας σε πλεονάσματα 1,5% και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ότι αφορά τις προβλέψεις», τόνισε.

Επίσης οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστεθούν σε όσους από την ελάσσονα αντιπολίτευση απεργάζονται σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση νέων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος, πρόσθεσε.

Η θέση της κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, τόνισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, έγιναν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.

«Από τη μια το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε από την ανάκαμψη να ωφεληθούν κυρίως οι εργαζόμενοι. Και από την άλλη το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αποσταθεροποίηση ώστε να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας χρεώνοντάς το στη σημερινή κυβέρνηση», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα αποτύχει, «θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή και το success story που προσπάθησε να νεκραναστήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ».

Πρόσθεσε ότι για άλλη μια φορά «αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεσμεύσει την χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030».