«Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μάς ανέθεσε με πλατιά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα» είπε, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με την παροιμία του βοσκού και του λύκου, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι «έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε τον δότη και όχι τον κόφτη, δίνουμε αντί να κόβουμε». «Είδα σήμερα ότι έχετε μια μελαγχολία», είπε χαρακτηριστικα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:

«Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».

«Επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης η ανεργία έχει πέσει από το 27% στο 23%, αλλά δεν εφησυχάζουμε», τόνισε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την ανάκτηση της εργασίας και την αποτροπή του καταστροφικού φαινομένου της διαρροής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό ως τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο. Σημείωσε πως από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και επισήμάνε πως «καταφέραμε να διπλασιάσουμε το ποσό για την έρευνα και την καινοτομία, να συγκεντρώσουμε πόρους στο 1% ΑΕΠ».

«Για εμάς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν σημαίνει ξεπούλημα όσο-όσο, αλλά αναβάθμιση και αξιοποίησή της, με διαρκή έσοδα για το Δημόσιο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Πρόθεση μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να προετοιμάσουμε τη σταδιακή μας έξοδο στις αγορές, ήδη από την αρχή του 2017», υπογράμμισε μιλώντας από του βήματος της Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:

«Προσερχόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εγκαίρως και στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας και δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Για την κυβέρνησή μας είναι καθαρό το ζήτημα. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το μοντέλο του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Σε αυτή μας τη θέση η πλειοψηφία των εταίρων μας, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι μαζί μας. Το ΔΝΤ βέβαια δεν συγκινείται και πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ΕΕ και οι θεσμοί της όμως είναι αυτοί που οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν. Νομίζω ότι θα πρέπει και το ΔΝΤ να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του, να πει αν επιθυμεί να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Το ίδιο όμως οφείλει να κάνει και η ΝΔ», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και συνέχισε.

«Θα μας πείτε επιτέλους την άποψή σας» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ και σημείωσε:«Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης. Θα συνεχίσετε για πολύ να κρύβεστε πίσω από τις θέσεις του ΔΝΤ; Η δική σας άποψη ποια είναι; Θα συνταχθείτε στην προσπάθεια μας για ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή θα ταυτιστείτε με τις πιο σκληρές αντεργατικές απόψεις;»

«Το 2017 θα είναι έτος ορόσημο για την οικονομία. Ο προϋπολογισμός που καλώ τη Βουλή να ψηφίσει σηματοδοτεί την οριστική έξοδο από τη κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού έπεσε η αυλαία της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 και αμέσως μετά άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωσή του.

Μηνύματα ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που επίκεινται για το Κυπριακό έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να διαμορφώσουμε την εθνική μας θέση για το κρίσιμο αυτό θέμα».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, αφού επισήμανε ότι τις επόμενες μέρες έχουμε μπροστά μας την εντατικοποίηση της τελικής φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τόνισε τη συμπαράσταση του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, αλλά και την ενθάρρυνση μου και στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον Μουσταφά Ακιντζί, γιατί πιστεύω ότι για πρώτη φορά έχουμε μια θετική συγκυρία, να έχουμε δυο ηγέτες που θέλουν επίλυση του προβλήματος, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά και οι γείτονες μας στην Τουρκία».

Σημείωσε ότι «οι διαρκείς δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών και της διεθνούς νομιμότητας δεν βοηθάνε καθόλου στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Άποψη μου είναι ότι δεν βοηθάνε καθόλου και την ίδια την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα που θα φοβηθεί, αλλά ούτε και θα αντιδράσει σπασμωδικά σε παρόμοιες προκλήσεις». «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες της ΕΕ. Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ταυτόχρονα τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία», επισήμανε.

«Επιμένουμε λοιπόν», πρόσθεσε, «να υποστηρίζουμε τη θετική ατζέντα και τις ευρωτουρκικές αλλά και τις ελληνοτουρκικες σχέσεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι είμαστε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θετικής ατζέντας, όταν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη διαμορφώνεται δυστυχώς ένα αρνητικό κλίμα». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τείνουμε διαρκώς το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε θέματα αρχών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, είναι διεθνές πρόβλημα που εδώ και 42 έτη προκύπτει από την παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου» και πως «αν λοιπόν θέλουμε βιώσιμη λύση, αυτή δεν μπορεί να προβλέπει τη συνέχεια ενός αναχρονιστικού πλαισίου εγγυήσεων, αλλά ούτε και την παρουσία, και μάλιστα τη μόνιμη παρουσία, των στρατευμάτων στο νησί. Αντιθέτως πρέπει να προβλέπει την αποχώρηση τους».

«Αυτή τη θέση σας καλώ να τη συμφωνήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Διότι, εντάξει, είστε υπέρ της ευθύνης, αλλά το να λέει κανείς διαρκώς ‘η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται’, είναι ένα κλισέ, όλοι το ξέρουμε αυτό να το λέμε. Στην κρίσιμη στιγμή όμως πρέπει να πούμε άποψη». «Να πούμε», συνέχισε, «αν είμαστε υπέρ της λύσης, να πούμε τι θα κάνουμε για να τη διασφαλίσουμε και κυρίως να δούμε μαζί, θα έλεγα, να επικροτήσουμε ως εθνική γραμμή τη θέση μας και τη στάση μας στις κρίσιμες εντατικές συνομιλίες».

«Θα σας καλούσα λοιπόν, και αυτή η πρόσκληση απευθύνεται προφανώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε όλα τα κόμματα, να έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να διαμορφώσουμε την εθνική μας θέση για το κρίσιμο αυτό θέμα και να καλέσουμε τους γείτονες μας να αναλογιστούν την ιστορική αλλαγή που θα επιφέρει στις σχέσεις μας, αλλά και στο αύριο των επόμενων γενεών, στις χώρες μας, στους λαούς μας, στην περιοχή μας, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», είπε ο πρωθυπουργός.

«Και να καλέσουμε τους γείτονες μας», πρόσθεσε, «να χαμηλώσουν τους τόνους και να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με λογική και σύνεση», για να τονίσει: «Λογική και σύνεση σημαίνει ότι η κατοχή στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί και μόνο έτσι θα βρεθεί η τομή για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».