Δεν επιδέχεται και πολλών ερμηνειών το διάγγελμα Τσίπρα με τα «δώρα» προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν από το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν λόγο για νέα προσπάθεια κοροϊδίας των συνταξιούχων και βλέπουν πίσω από την πρωτοβουλία αυτή την πλήρη επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση πελαγοδρομεί και η χώρα οδεύει ολοταχώς σε πολιτικές εξελίξεις.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στη ΝΔ πως η κυβέρνηση είτε επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι για το νέο τσουνάμι μέτρων που είναι έτοιμη να φέρει από τυχόν συνθηκολόγηση για φαραωνικά πλεονάσματα ύψους 3,5% για δεκαετία, γεγονός που δεν μπορεί όπως σημειώνουν, να κουκουλώσει τη λαϊκή κατακραυγή, είτε να δημιουργήσει ένα προεκλογικό αφήγημα ενόψει σύγκρουσης με τους δανειστές. Επιπλέον, τονίζουν πως η «έκπληξη» Τσίπρα ναρκοθετεί ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεδομένου πως οι θεσμοί δεν ήταν ενήμεροι για την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Ως εκ τούτου στη ΝΔ κανουν λόγο για «πανικόβλητο» και «απερχόμενο» πρωθυπουργό, ο οποίος «φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι τους συνταξιούχους», την ώρα που μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας στηλίτευσε την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει στις εξαγγελίες του από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Πέραν τούτου, ως προς την ουσία των εξαγγελιών στη ΝΔ υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας επιβεβαιώνεται η κατηγορία της Πειραιώς πως ο Τσίπρας μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων και το χάος που έχει δημιουργήσει με τις πολιτικές του, «προβαίνει σε αναδιανομή της φτώχειας». «Πρόκειται για ατελέσφορη πολιτική, αφού η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα έναντι 13ης σύνταξης ενώ έχει ρημάξει τις υπόλοιπες δώδεκα» προσθέτουν γαλάζια στελέχη.

«Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, τονίζοντας πως «θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».