Φήμες για ανακοινώσεις μέτρων «έκπληξη» υπέρ των χαμηλότερων κοινωνικά στρωμάτων κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή καθώς και η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν και μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται κάτι επισήμως, τα σενάρια αυτά θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προβαίνει στις σχετικές ανακοινώσεις ακόμα και εντός της ημέρας – με απώτερο ορίζοντα το Σάββατο στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός έχει θέσει το θέμα του κοινωνικού μερίσματος ως όφελος της «δίκαιης ανάπτυξης» προς τα χαμηλότερα στρώματα που πλήττονται από τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου.

Δεν αποκλείεται στη δέσμη μέτρων, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το πλεόνασμα του 2016 να υπάρχει και πρόβλεψη και για το ΦΠΑ των νησιών, ειδικά αυτών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, δεδομένου ότι από το νέο έτος μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέοι συντελεστές. Το θέμα εξάλλου έχει τεθεί επί τάπητος τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση σε σχετικές συσκέψεις.