Στο Ισραήλ με βαριά ατζέντα διεθνούς συνεργασίας βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέχεια των διεθνών επαφών μετά το Άμπου Ντάμπι για τις συνεργασίες της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την σημαντική τριμερή μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.

Το νέο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ έρχεται ως επιβεβαίωση των πολύ καλών σχέσεων που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση με την κυβέρνηση Νετανιάχου, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, παραπέμποντας και στη σημαντική συνδρομή των ελληνικών καναντέρ στις πυρκαγιές που μαίνονταν πριν από δύο εβδομάδες στο Τελ Αβίβ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τη συνέχιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να διευρυνθούν οι τομείς συνεργασίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι τομείς συνεργασίας, οι οποίοι θα αποτελέσουν πεδίο συζήτησης των κ. κ. Τσίπρα και Νετανιάχου είναι ο τουρισμός, οι επενδύσεις, έρευνα και τεχνολογία, το διμερές εμπόριο, τα μείζονα θέματα στα ενεργειακά καθώς και μορφωτικές υποθέσεις.

Πέραν αυτών οι δύο πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με το ενδιαφέρον της Αθήνας να επικεντρώνεται στην εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου και κυρίως στην Τουρκία.

Νέα τριμερής

Παράλληλα με τις διμερείς σχέσεις με το Τελ Αβίβ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η νέα τριμερής συνάντηση με το Ισραήλ και την Κύπρο. Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης θα προχωρήσουν σε κοινή δήλωση για ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ θα υπογραφεί και νέο μνημόνιο συνεργασίας που θα αφορά στα ενεργειακά, το περιβάλλον και την έρευνα και τεχνολογία.

Από το μικροσκόπιο της τριμερούς δεν θα διαφύγουν και οι εξελίξεις στο μέτωπο του Κυπριακού, για περαιτέρω συνεννόηση και συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση ενόψει της νέας κινητικότητας μετά το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν.

Τον πρωθυπουργό στο ταξίδι εξπρές θα συνοδεύσουν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Γιώργος Σταθάκης καθώς και ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.