Τα κοινά σημεία της Ελλάδας του 2016 με την Ελλάδα του 2014 επισημαίνει με άρθρο της η Wall Street Journal.

«Καθώς ο κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών αυτού του Σαββατοκύριακου στην Ιταλία και την Αυστρία, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στην Ελλάδα, η οποία τον τελευταίο καιρό δείχνει αχαρακτήριστα ήσυχη. Παρά όμως την φαινομενική ηρεμία, το διακύβευμα είναι μεγάλο για την καταχρεωμένη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες», σημειώνει η αρθρογράφος και εξηγεί:

«Για ορισμένους από την ελληνική κυβέρνηση, ο Δεκέμβριος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για τις διαπραγματεύσεις διάσωσης της χώρας από την έντονη περίοδο του καλοκαιριού το του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ. Παρότι όμως πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, μερικοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν το 2016 είναι μια επανάληψη του 2014».

Κατόπιν η αρθρογράφος παρουσιάζει τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τον επόμενο καιρό, όπως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. «Την ίδια στιγμή», σημειώνει η WSJ, οι πιστωτές της, δηλαδή το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη, «πασχίζουν να συμφωνήσουν σε ένα συμβιβασμό που θα μπορούσε να φέρει το Ταμείο πίσω στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας σαν δανειστή».

«Διαφωνίες σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσει η Ευρωζώνη για να ελαφρύνει το βάρος του χρέους της Ελλάδας έχει εμποδίσει επισήμως το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη συμφωνία διάσωσης που επιτεύχθηκε το 2015, η οποία παρέχει έως και 86 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα δάνεια. Ωστόσο, η Γερμανία κι ορισμένα άλλα μέλη της ευρωζώνης έχουν επιμείνει για τη συμμετοχή του ΔΝΤ», σημειώνει η WSJ πριν προχωρήσει στην απαρίθμηση των ομοιοτήτων της χώρας με το 2014, αλλά και των διαφορών.

Ως προς τις ομοιότητες, στα μέσα Νοεμβρίου του 2014, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης, αναφέροντας αύξηση 1,7% στο τρίτο τετράμηνο. Λίγες εβδομάδες μετά, ο Σαμαράς που προσπαθούσε να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, χαρακτήριζε τις απαιτήσεις των δανειστών «παράλογες και αδικαιολόγητες». Επιπλέον, ο Σαμαράς ανέμενε κάποια μέτρα ανακούφισης του χρέους, όπως κάνει και η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας απειλεί με τον τρόπο που αυτοί το κάνουν… όταν όλα κατέρρεαν», δήλωσε και λίγες μέρες μετά ξεκινούσε τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.

Το φετινό Νοέμβριο του 2016, η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,8% στο τρίτο τετράμηνο. Την προηγούμενη βδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί να συζητήσει παράλογες απαιτήσεις. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μια πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων «θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές».

Ως προς τις διαφορές, από την άλλη, σύμφωνα πάντα με την WSJ, το 2014 και καθώς η δημοτικότητα της ΝΔ σημείωνε κατακόρυφη πτώση, ο κ. Σαμαράς προχωρούσε σε ανασχηματισμό, τοποθετώντας λαϊκιστές υπουργούς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η κυβέρνηση εξόργιζε τους πιστωτές υποβάλλοντας έναν προϋπολογισμό δίχως την έγκρισή τους. Η υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς αυξανόταν, καθώς το κόμμα υποσχόταν να σταματήσει τη λιτότητα και να κερδίσει λύση στο χρέος.

Το 2016, στις αρχές Νοεμβρίου ο Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας όσους διαφωνούσαν με την οικονομική του πολιτική με ρεφορμιστές. Η Ελλάδα υπέβαλε τον προϋπολογισμό του 2017 αφότου έκλεισε όλα τα δημοσιονομικά κενά σε συμφωνία με τους δανειστές. Όπως και η ΝΔ στο παρελθόν, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μείωση της δημοτικότητά του. Ωστόσο, αυτή τη φορά, δεν υπάρχει «ήρωας» εναντίον της διάσωσης σε αναμονή…

Clipboard01