Ακρότητες, όπως οι χτεσινές αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη στη Χούντα με αφορμή το ταξίδι στην Κούβα, καλό είναι να μη λέγονται σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που βίωσε 7χρονη δικτατορία» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Χαρακτήρισε «γελοιότητες» τα περί απουσίας του πρωθυπουργού την ώρα της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, ακόμα κι όταν ήμασταν αντιπολίτευση, θέσαμε ως στρατηγικό μας στόχο τη σύναψη συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια σειρά ζητημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της απομείωσης του χρέους και της συζήτησης που βλέπουμε να εξελίσσεται». Πρόσθεσε: «Σε όλα τα διεθνή φόρα και σε όλες τις επαφές του πρωθυπουργού τα κοινωνικά συμφέροντα ήταν αυτά που υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται με κάθε δυνατό τρόπο και αυτό είναι που θα κάνουμε την επόμενη περίοδο».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, έθεσε το ερώτημα αν ο τρόπος της ΝΔ για να κλείσει η αξιολόγηση είναι «να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική του ομάδα».

«Είπε ότι είναι ιδεοληψία οι συλλογικές συμβάσεις και ότι πρέπει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές των κλαδικών συμβάσεων. Και ο κ. Ν. Κακλαμάνης είπε προχθές ότι προσπάθησαν να πείσουν τον κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Γιατί αυτός το αρνιόταν. Βλέπουμε τη ΝΔ να είναι πίσω από τις θέσεις του Μοσκοβισί και πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, είπε ότι σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε υπογράψει η ΝΔ, «γι αυτή τη χρονιά θα είχαμε 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα, 4,5% για το 2017 και για τις επόμενες χρονιές 4,2%. Κι αυτή τη στιγμή θα είχαμε συνολικά 20 δισ περισσότερα μέτρα, μόνο και μόνο απ’ αυτή τη διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα. Τώρα η ΝΔ μιλά για 2% πλεονάσματα, άλλα όμως είχε υπογράψει».

«Εμείς λέμε ότι είναι εφικτή και ρεαλιστική μια λύση η οποία θα έχει και πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα μετά το 2018, τα οποία θα επιτρέπουν ελάφρυνση φόρων κ.λπ.» πρόσθεσε η κ. Σβίγκου, επικρίνοντας τη ΝΔ για «λαϊκιστικές και νεοφιλελεύθερες» προτάσεις περί μείωσης των φόρων με αντάλλαγμα τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Συντριβή του κοινωνικού κράτους θέλει η ΝΔ και να συνεχίσει ο κ. Μητσοτάκης το “έργο” που ξεκίνησε ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης».

Είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει εκείνο τι θέλει να κάνει και να πιέσει προς την κατεύθυνση που πρέπει σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους και σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζοντας: «Εμείς είμαστε σαφείς ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κανένα νέο μέτρο μετά το 2018 και για καμία υποχώρηση στα εργασιακά».

Σημείωσε επίσης: «Αν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία εμφανίστηκαν χθες για το 1,6% ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο του 2016 ήταν επί κυβέρνησης ΝΔ, αυτή τη στιγμή θα άνοιγαν σαμπάνιες στα κανάλια. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια ακατάσχετη κινδυνολογία και μια ακατάσχετη καταστροφολογία που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες και αυτές τις δυσκολίες είναι που θέλουμε να υπερβούμε και σ’  αυτή τη λογική υπακούει και η διαπραγματευτική λογική της κυβέρνησης».

Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στην προεδρία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης, η μόνιμη επωδός είναι οι εκλογές. Οι εκλογές είναι μόνο στο μυαλό αυτών που έχουν πάθει στερητικό σύνδρομο από την εξουσία».