Τηλεφωνική συνομιλία είχαν πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό αλλά και της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της γείτονος.

Συμφώνησαν, εξάλλου, να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει μία προκλητική ρητορική από την Τουρκία.

Μετά τα όσα έχει πει για τη συνθήκη της Λωζάνης ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στο παιχνίδι μπήκε και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι «ξεπουλά» την Κύπρο και αναρωτήθηκε εάν «θα πάρουμε πίσω τα 18 νησιά» από την Ελλάδα. Σήμερα συνέχεια δίνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που υποστηρίζει ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.

Όπως ανέφερε: «Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».