Η εξειδικευμένη φροντίδα, η ασφάλεια των ασθενών και η εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι οι κύριοι στόχοι του υπουργείου Υγείας από την αναμόρφωση του τομέα της Υγείας στη χώρα, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, στην παρέμβασή του στο 5ο Συνέδριο των Ασθενών.

Αναφερόμενος στην κοινωνική και υγειονομική συγκυρία, τόνισε ότι δίνεται μάχη με το χρόνο και τις αντοχές των ανθρώπων για να κλείσουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης, να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη «χαλάρωση» του ασφυκτικού κλοιού στην οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα.

Στο Σύστημα Υγείας, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις διαχρονικές ελλείψεις, γίνονται αισθητά πλέον βήματα βελτίωσης και σταδιακής κάλυψης των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, όπως είπε.

«Έχουμε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση: τήρηση συμφωνηθέντων με τους δανειστές, δικαιότερη κατανομή βαρών, μέτρα ανακούφισης και κοινωνικής προστασίας και μαζί διαρθρωτικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις για την παραγωγική, θεσμική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς” για τα θέματα του υπουργείου Υγείας, οδήγησαν σε συμφωνία, με κεντρικό στοιχείο τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, που έχουν στόχο την καθολική-ισότιμη-αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας».

Προτεραιότητα, είπε ο Α. Ξανθός, παραμένει η αντιμετώπιση της «υγειονομικής φτώχειας» και η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων. Ήδη, όπως είπε, υλοποιείται η δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές, μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ για ιατρική παρακολούθηση-εξετάσεις-νοσηλεία-ειδικές θεραπείες, η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους βρίσκονται σε ακραία φτώχεια και σχεδιάζεται η ισότιμη με τους ασφαλισμένους κάλυψη παροχών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ για συχνές παθήσεις ( ΣΔ, ΧΑΠ κλπ).

Όπως εξήγησε, στρατηγική απάντηση στην κρίση του Συστήματος Υγείας, είναι η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, η στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η πρόληψη, η προαγωγή υγείας, η έμφαση στη Δημόσια Υγεία και η κάλυψη των νέων αναγκών μακροχρόνιας φροντίδας των ηλικιωμένων, στο πλαίσιο της πολιτικής υγιούς γήρανσης. Κεντρικός στόχος είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης εξ αιτίας οικονομικών, κοινωνικών, περιφερειακών ανισοτήτων.

Από το νοσοκομειοκεντρικό-ιατροκεντρικό ΕΣΥ περνάμε στην ανθρωποκεντρική-ασθενοκεντρική προσέγγιση, είπε ο υπουργός Υγείας και αποκάλυψε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία σύστασης των γραφείων προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η αξιοπρεπής και αξιόπιστη φροντίδα των ασθενών, χωρίς την ανάγκη «διαμεσολαβήσεων» και οικονομικής «συναλλαγής».

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, ο Α. Ξανθός είπε: «Δεν είναι στις προθέσεις μας να υπάρξει απαγόρευση ή παρεμπόδιση εισόδου των καινοτόμων φαρμάκων. Πρέπει όμως, αφενός να υπάρχουν αυστηρότερα κριτήρια, που να αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα και αφετέρου να συνοδεύεται από συστηματική διαπραγμάτευση, με στόχο την επίτευξη κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης στα νέα ακριβά φάρμακα και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας».