«Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι και θεώρησα ότι πρέπει να επισκεφτούμε μια σπουδαία χώρα», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Από τη μεριά του ο κ. Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον αμερικανό πρόεδρο με θερμά λόγια, επιλέγοντας να σταθεί ιδιαίτερα σε Κυπριακό, οικονομική κρίση, Σκόπια, Τουρκία και προσφυγικό.

Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για το θερμό καλωσόρισμα και μετέφερε χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά», είπε αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ωστόσο πρόσθεσε: «Υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμη». «Χαιρόμαστε για την πρόοδο που έχει επιδείξει η Ελλάδα, αν και οι προκλήσεις παραμένουν»υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό επεσήμανε: «Σας συγχαίρω για τη συμπόνοια με την οποία αντιμετωπίζετε τους πρόσφυγες». «Όπως ανέφερα και στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα (προσφυγικό) με οργανωμένο τρόπο, ώστε να υπάρχει κάποια τάξη» είπε ο κ. Ομπάμα.

«Για την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή, εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα μέσω ΝΑΤΟ και τις περιπολίες στο Αιγαίο», ανέφερε. Ειδικότερα όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή «εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και προσθέσε: «Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια».

Παυλόπουλος: Σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο που διακρίθηκε διεθνώς

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για παγκόσμια ακτινοβολία του απερχόμενου πλανητάρχη. «Σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο που διακρίθηκε διεθνώς. Διακριθήκατε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», τόνισε και έκανε λόγο για παγκόσμια απήχηση και ακτινοβολία του Μπαράκ Ομπάμα.

Σας ευχαριστώ θερμά για την συμπαράστασή σας στην Ελλάδα, ανέφερε και είπε: «Είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση».

«Οι δύο λαοί μας διατηρούν ιστορικές σχέσεις φιλίας και σε αυτό έχει συμβάλει η μεγάλη ελληνική ομογένεια», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος και είπε ότι: «Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια Ευρώπη ευημερούσα».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι παρά τις τεράστιες θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός, για τις αιτίες των οποίων δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος ο ίδιος, η χώρα συνεχίζει αταλάντευτα την ευρωπαϊκή πορεία της εντός ΕΕ και Ευρωζώνης και συνεργάζεται με τους εταίρους της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα που προδίδουν έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης που υπονομεύει την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι εκείνο που μας εμπνέει και μίλησε στον Μπαράκ Ομπάμα για τα εθνικά θέματα της χώρας, το Κυπριακό, την οικονομική κρίση, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και το προσφυγικό.

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι βεβαίως πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης και της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όμως αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης, υπογράμμισε, δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την έννοια της κυριαρχίας κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα ήθελα να καταστεί σαφές, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ότι αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού αντίθετη με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ

Δεύτερον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Συνθήκη της Λωζάννης, τόνισε, είναι μέρος του διεθνούς δικαίου, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, γιατί, όπως επισήμανε, τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών.

Τρίτον, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως «το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που εκτός από την παραχάραξη της ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει εμμέσως αλλαγή συνόρων, είναι κάτι αντίθετο προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ακριβώς η διεκδίκηση αυτού του ονόματος για τους λόγους που εξήγησα υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους-μέλους».