Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση και οι περισσότεροι νέοι υπουργοί έδωσαν πολιτικό όρκο, ενώ ελάχιστοι έδωσαν θρησκευτικό.

«Την πολιτική την καθορίζει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική, θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα» δήλωσε ο νέος υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Ο κ. Γαβρόγλου δέχτηκε πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τις σχέσεις του υπουργείου, αλλά και του προκατόχου του, με την Εκκλησία.

Ερωτηθείς εάν θα επιμείνει και ο ίδιος, όπως ο προκάτοχός του Νίκος Φίλης, σε κάποια πράγματα, όπως τα θρησκευτικά, που ήταν «κόκκινη» γραμμή για την Εκκλησία απάντησε: «νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνέχεια και όχι τις ασυνέχειες. «Δεν νομιζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις σχέσεις (σ.σ. με την Εκκλησία)», είπε, ενώ κληθείς να σχολιάσει το ότι λέγεται, πως ο κ. Φίλης δεν παρέμεινε στη θέση του γιατί δεν ήταν καλές οι σχέσεις με την Εκκλησία, σχολίασε: «Θα πρέπει να ξέρετε περισσότερα από ό,τι ξέρω εγώ. Αυτά είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού…».

Ερωτηθείς εάν θα λαμβάνεται υπόψη η άποψη της Εκκλησίας για κάθε απόφαση που παίρνει, όσον αφορά στα θρησκευτικά ζητήματα, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «σε αυτά πάντοτε πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική συνεργασία και πάντοτε υπήρχε διάλογος. Δεν διακόπηκε ποτέ». Κληθείς να σχολιάσει ότι υπήρχαν τεταμένες σχέσεις με τον κ. Φίλη, είπε ότι «ανάμεσα σε συνεργαζόμενους υπάρχουν αγάπες και δυσκολίες». «Εσείς θα έχετε αγάπες;», ρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Εγώ θα προσπαθήσω να έχω αγάπες και νομίζω πρέπει να ακολουθήσουμε και το ρητό που λέει: ‘μακριά κι αγαπημένοι’».

Την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο θέμα του χρέους, εξέφρασε ο υπουργός Επικρστείας Αλέκος Φλαμπουράρης, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποίησεων, είπε ότι είχε πάντα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο πλευρό του. «Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια ένα πρόγραμμα και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που έχει συλλογικά αποφασίσει. Αυτή την πολιτική προφανώς θα υλοποιήσω και θα υποστηρίξω κι εγώ», είπε. Για το εάν έχουν μείνει ανοικτά μέτωπα με την αποχώρηση του από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε ότι «προφανώς υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα μεγάλα τα οποία όμως πιστεύω θα προχωρήσουν κανονικά και θα υλοποιηθούν».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, και τέως γγ καταπολέμησης της διαφθοράς ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «είναι θετικός ο απολογισμός από τη δουλειά που έχει γίνει στη γραμματεία καταπολέμησης της διαφθοράς, κάναμε μια πρωτοποριακή δομή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και γι’ αυτόν τον λόγο βραβευτήκαμε κιόλας». Σημείωσε ότι φεύγει από ένα πολύ δύκολο πόστο και πάει σε ένα ίσως δυσκολότερο, συνεχίζοντας και διαδεχόμενος έναν πολύ επιτυχημένο υπουργό. «Θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική στην ίδια λογική, με σκοπό, όπως το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, την απόλυτη διαφάνεια και την κάθαρση στο σύνολο και του αθλητισμού και της δημόσιας ζωής», τόνισε. Στο ερώτημα τι ομάδα είναι, είπε: «από σήμερα Εθνική Ελλάδος».

« Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, στο πόστο μου έμεινε στενή μου συνεργάτις» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος , προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ότι είναι στρατιώτης, ενώ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους απάντησε πως εάν τον ενδιέφερε το προσωπικό του όφελος θα έμενε στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχουν προκλήσεις, προχωράμε μπροστά» δήλωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

 

«Περιμένουμε καλύτερες μέρες και θα έρθουν με αυτή την κυβέρνηση» , δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος , προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.