Ύστερα από επτά συναντήσεις του πρωθυπουργού με μέλη της κυβερνητικής επιτροπής (Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Σκανδαλίδη, Καστανίδη, Ραγκούση, Χρυσοχοϊδη και Πάγκαλο) και μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το τελευταίο 48ωρο, η κατάσταση στην κυβέρνηση παραμένει οριακή.

Είναι ενδεικτικό, ότι ο κ. Παπανδρέου μιλούσε χθες κάτι λιγότερο από μία ώρα λέγοντας (πέραν του ότι επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση συζητά βαθύτερο «κούρεμα» του χρέους) ότι πρέπει οι υπουργοί του να στρέψουν τα βέλη τους κατά της ΝΔ, να είναι επιθετικοί και να μην αφήνουν καμία επίθεση αναπάντητη. Τι ακολούθησε;

Ακολούθησε μία πρωτοφανής επίθεση των υπουργών του (προεξάρχοντος του υπουργού Μεταφορών Γ. Ραγκούση) εναντίον των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που καθιστά βαθύτερο το χάσμα κυβέρνησης – βουλευτών, ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών.

Για αβάσιμη και συκοφαντική επίθεση κατηγόρησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – και κυρίως τη Β. Παπανδρέου αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε εκείνη – ο Γ. Ραγκούσης επειδή μίλησαν για διόγκωση του κράτους κατά την τελευταία διετία του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας αντεπίθεση της κυβέρνησης.

«Να δούμε τι θα κάνουμε με την κοινοβουλευτική μας ομάδα» φέρεται να είπε η Α. Διαμαντοπούλου, κάτι στο οποίο φέρεται να συνηγόρησε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Και ο έτερος αντιπρόεδρος όμως, ο Θ. Πάγκαλος κατηγόρησε δύο βουλευτές ότι έδιναν …διαλόγους στις εφημερίδες για να τον πλήξουν, επειδή τον κατηγόρησαν ότι έχει ευθύνες για την καθυστέρηση στη διαδικασία κατάργησης η συγχώνευσης των οργανισμών.

Ηλεκτρισμένο ήταν το πεδίο και ανάμεσα στους Βενιζέλο και Πάγκαλο και λίγο αργότερα ανάμεσα στους Ραγκούση και Παπουτσή.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ενοχλήθηκε όταν ο κ. Πάγκαλος ζήτησε εξηγήσεις για τους χειρισμούς του στο θέμα της Proton Bank και ο κ. Παπουτσής εγκάλεσε τον κ. Ραγκούση όταν ο υπουργός Μεταφροών με το γνωστό μεταρρυθμιστικό του λόγο εξηγούσε γιατί πρέπει να γίνει η απελευθέρωση των ταξί. «Δεν κάνουν τώρα φρούτα οι κήποι» του απάντησε, θέλοντας να του πει ότι δεν είναι ο μόνος υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, το κοινοβουλευτικό επιτελείο του πρωθυπουργού στη Βουλή δυσκολευόταν να μαζέψει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για την πρόταση εξεταστικής για την οικονομία. «Για εξεταστικές είμαστε τώρα; Ας αφήσουν τα παιχνίδια. Εδώ ο κόσμος καίγεται και εμείς θα κάνουμε εξεταστικές» έλεγαν βουλευτές που αρνήθηκαν τελικά να βάλουν την υπογραφή του, αν και τελικά – όπως έλεγαν από το γραφείο του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Β. Έξαρχου, θα μαζευτούν οι υπογραφές.

Επίσης, χθες Βενιζέλος και Κουτρουμάνης δεν άφησαν περιθώρια για αλλαγές στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις για τρία χρόνια. «Δεν μπορώ να το ψηφίσω με τη σημερινή του μορφή» είπε στο Μega για το άρθρο 37 η Λούκα Κατσέλη, ενώ σύμφωνα με τις παρεμβάσεις τους στο ΚΤΕ Οικονομικών το ίδιο λένε και οι Δ. Λιντζέρης, Κ. Καρτάλης, Ν. Σαλαγιάννης κ.α.

Εν κατακλείδι, ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί μέσα από συναντήσεις και παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο να περάσει μία κεντρική γραμμή (στην προκειμένη περίπτωση τις επιθετικές απαντήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση) αλλά η ομφαλοσκόπηση της κυβέρνησης συνεχίζεται.

Οι μισοί υπουργοί δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του και δουλεύουν για την επόμενη ημέρα και οι άλλοι μισοί δε συζητούν μεταξύ τους, παρά μόνο όταν είναι να διαφωνήσουν. Και από την άλλη πλευρά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τη μία επιβραβεύονται ότι στηρίζουν στα δύσκολα και από την άλλη αντιμετωπίζονται ως υπονομευτές.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση πάει να περάσει από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για εφεδρεία, επιχειρησιακές συμβάσεις κλπ, το νέο φορολογικό και τον προϋπολογισμό του 2012…

Πηγή: www.24h.gr