«Θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ απαντώντας σε σειρά ρωτημάτων ανέφερε ότι: «Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δύναμη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού» και πρόσθεσε ότι: «Τα προβλήματα με τις ΗΠΑ ξεκίνησαν πριν από χρόνια, όταν είδαν πως δεν συμφωνούμε σε όλα».

Μάλιστα επεσήμανε: «Ελπίζω ότι οι Αμερικανοί δεν θα ανακαλέσουν τη συμφωνία τους για τη Συρία».

Για το Κυπριακό υπογράμμισε ότι: «Στο Κυπριακό έχουμε ενιαία στάση με την ελληνική πλευρά».

Απαντώντας σε ερώτημα για τη συνθήκη της Λωζάνης τόνισε πως: «Η θέση μας είναι ότι πρέπει να τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες». Σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με μία δόση ειρωνείας για τις δηλώσεις Ερντογάν περί των συνόρων της τουρκικής καρδιάς, κινήθηκε και ο κ. Κοτζιάς.

Σημείωσε ότι η ελληνική καρδιά φτάνει μέχρι την Ινδία, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά σύνορα, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά.

«Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο, κι όχι φυλακή», είπε, ούτε να χρησιμοποιείται ως όργανο για εκ των υστέρων ηθικολογία.

«Η ιστορία της καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία, η ελληνική καρδιά φτάνει μέχρι την Ινδία αλλά τα σύνορα της καρδιάς δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα «σύνορα της καρδιάς» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να σέβονται τα σύνορα των διεθνών συνθηκών. «Κάποιος μπορεί να αγαπήσει και μια κυρία στη Χαβάη ή την Αυστραλία, δεν του το απαγορεύει κανείς αυτό, ο σεβασμός των συνόρων όμως είναι υποχρεωτικός» τόνισε.