«Δεν έχει την πολιτική βούληση η ΝΔ για ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM», εξαπολύοντας δριμεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της.

Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι δεν εκπλήσσει, ούτε το αίτημά του για εκλογές, ούτε συνολικά η ΝΔ με τη σημερινή πρότασή της για τη διαδικασία αδειοδότησης «και την εμμονή της να μην υπάρξει απολύτως καμία ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». Σχολίασε, ότι υπό την κοινωνική και πολιτική πίεση, η ΝΔ, «που ποντάρει στο αδιέξοδο αναφορικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ», ήρθε σήμερα να κατεβάσει πρόταση για την αδειοδότηση, που όμως, σε σχέση με τον νόμο της κυβέρνησης που προβλέπει τουλάχιστον 400 εργαζόμενους ανά κανάλι, θέλει να καταργήσει τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους και να αντικαταστήσει τον διαγωνισμό από μία αδειοδοτική διαδικασία, η οποία βέβαια ελαχιστοποιεί το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ υπάρχει ένα νομικό κενό – σημείωσε η κ. Σβίγκου – εξηγώντας ότι δεν έχει υπάρξει παράταση των αδειών και ούτε αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει διαγωνισμός από το ΕΣΡ, καθώς η ΝΔ δεν συναινεί στη συγκρότηση του, «επειδή θέλει να συνεχίζεται το ίδιο παράνομο καθεστώς». Τόνισε δε, ότι αυτό δεν έρχεται να το λύσει η ΝΔ με τη σημερινή της πρόταση. Υπενθύμισε, αφενός δήλωση του κ. Τραγάκη στη Βουλή, ότι «όποια πρόσωπα και αν έρθουν ως πρόταση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε», και αφετέρου, τις προσπάθειες που είχε κάνει ο κ. Μεϊμαράκης στο να υπάρξει μια συναινετική λύση, για να σχολιάσει: «Βγάλτε το συμπέρασμά σας σχετικά με τη στάση και της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη».

Η κ. Σβίγκου επισήμανε, ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τον αρμόδιο υπουργό, έγινε μετά από τις συνεχείς αρνήσεις της ΝΔ για συγκρότηση ΕΣΡ, κατά τις διαδοχικές διασκέψεις των προέδρων της Βουλής. «Είχαν προταθεί και άλλοι πρόεδροι, είχε προταθεί ο κ. Βάσσης, είχε προταθεί ο κ. Μορώνης, προφανώς θα υπάρξουν και άλλα πρόσωπα για να προταθούν. Αλλά δεν ήταν ποτέ τα πρόσωπα ο λόγος για τον οποίο η Ν.Δ, αρνούνταν, και συνεχίζει να αρνείται τη συγκρότηση του ΕΣΡ», σημείωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με την πρόταση του κ. Πολύδωρα, οι οποίες είναι πλήρως κατανοητές, «ακριβώς επειδή ο κ. Πολύδωρας, ούτε είχε σχέση, ούτε θα έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προέρχεται από έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό χώρο και πολλοί από εμάς τον έχουμε κρίνει και μέσα από δηλώσεις μας και μέσα από ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν επί πολλά χρόνια βουλευτής της Ν.Δ.».

«Αυτά, προφανώς, δεν πρόκειται να τα πάρουμε πίσω» δήλωσε η κ. Σβίγκου. Ωστόσο, όσον αφορά στη ΝΔ, «δεν είναι τα πρόσωπα τα οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημά της. Η ουσία είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ή δεν υπάρχει». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι όποιος κι αν προταθεί, «ακόμα και αν αυτός είναι ο κ. Παπασταύρου ή κάποιος άλλος φίλος της Ν.Δ., η Ν.Δ. θα αρνηθεί όποιος και αν είναι αυτός».

Χαρακτήρισε πολιτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το ότι «η ΝΔ, που έλεγε ότι οι άδειες πρέπει να είναι απεριόριστες και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο, έφτασε να μιλάει για αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών». Σημείωσε ότι, είναι επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ το ότι έφερε σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αδειοδότησης, ότι «το τζάμπα δεν υπάρχει» και το ότι «θα πρέπει οι καναλάρχες, παρότι είναι φίλοι της Ν.Δ., να κληθούν και αυτοί να πληρώσουν».

«Το ότι είχε επιτευχθεί να εισπραχθούν 255 εκατ., δείχνοντας δηλαδή το ότι δεν είναι ένα ευτελές τίμημα αυτό που πρέπει να δοθεί για τις δημόσιες συχνότητες, είναι κάτι το οποίο πιστώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι μια παρακαταθήκη για τον επόμενο διαγωνισμό που πρέπει να γίνει με βάση και την απόφαση του ΣτΕ» σημείωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε τέλος, ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη ΝΔ.