«Εμείς στήσαμε στα πόδια του το Ασφαλιστικό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε μόνο καλές συνέπειες, δεν είχε καμιά οριζόντια μείωση των συντάξεων, στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επαναϋπολόγισε και τις παλιές συντάξεις», δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».

«Η αύξηση των εισφορών αποφασίστηκε για να μην υπάρξει μείωση συντάξεων», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «το μεγάλο πρόβλημα των Ταμείων είναι τα ελλείμματα».

«Όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις», είπε, μεταξύ άλλων. Σε ότι αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «”ψαλιδίστηκαν” μόνο για 220.000 συνταξιούχους, αλλά “τι να κάνουμε”», ενώ υπογράμμισε ότι δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων.

«Το ΔΝΤ ζήτησε αίμα, εμείς δεν δώσαμε αίμα. Το Ασφαλιστικό είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης κι έχει κλείσει οριστικά. Δεν ξανανοίγει το Ασφαλιστικό. Εμείς αν αλλάξουμε κάτι, είναι να παγώσουμε τις οφειλές και να επιτρέψουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες και να επιτρέψουμε επαγγελματικά ταμεία, αυτό όμως δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Δήλωσε δε «περήφανος για την εθνική σύνταξη, την οποία καθιερώσαμε, ενώ σε όλη την Ευρώπη η πορεία ήταν αντίθετη».