Σε πολλαπλά επίπεδα «τρέχει» η ΝΔ προκειμένου να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το κυβερνητικό φιάσκο με την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά. Την ώρα που ήδη στο Μοσχάτο και το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επεξεργάζονται πυρετωδώς την πρόταση νόμου που θα καταθέσει η ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ κανόνιζε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «να δράσει απολύτως θεσμικά απέναντι στους αντιθεσμικούς χειρισμούς της κυβέρνησης», όπως τονίζουν συνεργάτες του, παραπέμποντας στην προ ημερών ρήση του πως δεν θα ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στον θεσμικό του κατήφορο. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μεταφέρει στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας τους γαλάζιους προβληματισμούς για τις ευθείες επιθέσεις της κυβέρνησης στον ανεξάρτητο θεσμό της Δικαιοσύνης και τη θεσμική εκτροπή του νόμου Παππά, η οποία πλέον φέρει και τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ω εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει την παρέμβαση του ίδιου του Προκόπη Παυλόπουλου για τη διαφύλαξη του Συντάγματος και του Πολιτεύματος, με την αναφορά σε εκλογές και πολιτικές εξελίξεις να βρίσκουν κεντρικό ρόλο στην ομιλία του, καθιστώντας εμμέσως και τον ίδιο τον Πρόεδρο υπεύθυνο για τυχόν νέους συνταγματικούς ακροβατισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης.

Παράλληλα πάντως, ακόμα θολό δείχνει το τοπίο στη στάση που θα τηρήσει η ΝΔ στην επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η οποία θα διεξαχθεί εκτάκτως στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας για το μεταβατικό στάδιο εκπομπής των καναλιών μέχρι να γίνει ο νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ. Στο Μοσχάτο σημειώνουν πως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς δεν έβαλε μυαλό από το κάζο του ΣτΕ και επιχειρεί να διορθώσει ένα λάθος με ένα νέο. Την ίδια ώρα πάντως εντός της ΝΔ έχουν ακουστεί και πιο μετριοπαθείς φωνές, όπως αυτή του Κωστή Χατζηδάκη, που τάσσονται υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών.