«Ο δρόμος που έχουμε είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, και αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε. Το δρόμο της ανθρωπιάς, το δρόμο της συμφωνίας με τη συνθήκη της Γενεύης, το δρόμο της αλληλεγγύης και όπως κάποια στιγμή σαν Έλληνες ζητήσαμε την αλληλεγγύη και από άλλους λαούς, έτσι είναι και η ώρα να προσφέρουμε».

Αυτά δήλωσε σήμερα, αργά το μεσημέρι, από τα Τρίκαλα και το χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος νωρίτερα βρέθηκε και στον Κουτσόχερο της Λάρισας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας και την πορεία των εργασιών που είναι σε εξέλιξη, συναντώντας τοπικούς φορείς.

Είναι άνθρωποι, τόνισε ο κ. Βίτσας, οι οποίοι έχουν περάσει πολλά, έχουν περάσει πολλά από τον πόλεμο, έχουν περάσει πολλά από τη φτώχεια και πρόσθεσε:

«Ψάχνουν να βρουν ένα καταφύγιο. Η Ελλάδα είναι ένας σταθμός τους, ένα καταφύγιο σταθμός τους, δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Με τη δύσκολη οικονομική μας κατάσταση προσπαθούμε να τους προσφέρουμε το καλύτερο. Με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε και με το Δήμο και με την Περιφέρεια, αλλά και με τον κόσμο εδώ στα Τρίκαλα, έχουμε καταφέρει να είμαστε σε ένα υποφερτό σημείο. Προβλήματα υπάρχουν. Υπάρχουν προβλήματα πάνω σε πολύ στοιχειώδη πράγματα, όπως είναι το ζήτημα της ποιότητας και ποσότητας της σίτισης».

Συνεχίζοντας ο κ. Βίτσας είπε: «Προσπαθούμε να τα λύσουμε με πολλούς τρόπους. Βέβαια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει και πολλαπλές αποστολές. Αλλά νομίζω ότι και με τη σημερινή συνάντηση που έχουμε κάνει με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα μπούμε σε ένα άλλο επίπεδο που θα βοηθάει ακόμη περισσότερο και την τοπική κοινωνία. Εκείνο που θα ήθελα να ζητήσω και από την τοπική κοινωνία, είναι να συνεχίσει, γιατί μας κάνει περήφανους και μας δίνει και παραδείγματα, όχι μόνο από αυτό τον καταυλισμό, αλλά και από αυτά που πρόσφερε, τον περυσινό, φοβερό χειμώνα, εκεί πάνω στο Φρούριο, θα συνεχίζει να δίνει από το περίσσευμα, της καρδιάς της και από το υστέρημα των δυνατοτήτων της βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους. Και αυτή η βοήθεια, κάποια στιγμή θα μας επιστραφεί».

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποστήριξε πως ως Πολιτεία λειτουργούμε σε αυτό το επίπεδο αποφασιστικά, παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουμε και από την μεριά της Ευρώπης, αλλά και από την μεριά χωρών οι οποίες δεν συμφωνούν στην ουσία, άσχετα τι λένε στα λόγια, με τις αποφάσεις της ΕΕ.