Συντονισμένα μηνύματα για την επόμενη μέρα της απόφασης για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά φρόντισε να στείλει την Τρίτη η κυβέρνηση, με την αγωνία να κορυφώνεται για τη σημερινή Ολομέλεια του ΣτΕ.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπουν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι ότι ασχέτως της απόφασης του ΣτΕ, η μπάλα για τον καθορισμό των κανόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο παραμένει στα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου. Ήδη από προχθές και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει εμφατικά πως «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις», προεξοφλώντας ασχέτως της απόφασης του ΣτΕ σφοδρή κλιμάκωση των επιθέσεων από την αντιπολίτευση και τη διαπλοκή. Η έκκληση για συσπείρωση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των μελών της ΠΓ δεν ήταν τυχαία καθώς όποια και αν είναι η απόφαση τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου είναι ότι επίκειται επικοινωνιακή καταιγίδα, δεδομένου ότι η ΝΔ θέλει να εκμεταλλευθεί πολιτικά το θέμα με τις άδειες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, στο ενδεχόμενο η απόφαση του ΣτΕ να είναι αρνητική για την κυβέρνηση, δεν αποκλείουν η ΝΔ να προχωρήσει στην κλιμάκωση της πολεμικής για τις άδειες, ανασύροντας ακόμα και το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας. Αντίθετα, σε περίπτωση που το ΣτΕ αποφασίσει για τη συνταγματικότητα του νόμου, το Μοσχάτο πιθανολογείται ότι θα ανατρέξει στην «καθεστωτική» και «αντιδημοκρατική» ρητορική που έχει καλλιεργήσει εντέχνως το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας αιχμές για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Πέραν αυτών, με τις απανωτές παρεμβάσεις την Τρίτη των Νίκου Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Λευτέρη Κρέτσου διαφαίνεται η προσπάθεια να προλάβουν να αποσοβήσουν τυχόν προσπάθεια εκμετάλλευσης από τη ΝΔ μίας «μεσοβέζικης» ετυμηγορίας του ΣτΕ π.χ. να κρίνει συνταγματικό το νόμο Παππά αλλά αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις αυτού όπως για παράδειγμα τον αριθμό των καναλιών.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως «δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή». «Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση.

Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη» πρόσθεσε.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης έδωσε στην παρέμβασή του στο Real τόνισε πως σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας «θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος ή θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας το δημόσιο διάλογο είναι να συμπράξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις όσοι έχουνε πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός, η ανάγκη να πει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές» σημείωσε ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.