Με την αγωνία να κορυφώνεται για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό, όλα δείχνουν πως εκτός απροόπτου οι ανακοινώσεις οδεύουν προς το ερχόμενο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο μπορεί να αποκλείσει έναν ενδεχόμενο αιφνιδιασμό, ωστόσο τα μηνύματα που έστειλε και ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας στην πλήρη σύνθεσή της δείχνουν πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά και την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την Τετάρτη, γεγονός που ένεκα των εορτασμών της 28ης παραπέμπει πιθανότατα στις τελικές αποφάσεις μετά την Κυριακή.

Οι προτάσεις και ο πρώτος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με στενούς τους συνεργάτες έχει σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρωθεί. Ωστόσο, από το κυβερνητικό επιτελείο τηρείται σιγή ιχθύος με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένει «σφίγγα» ακόμα και στους στενούς του συνεργάτες.

Βγάζει «μπροστά» τους 35άρηδες

Την ίδια ώρα ένας από τους γρίφους που καλείται να λύσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι εσωτερικές ισορροπίες προκειμένου να μπορέσει να μετουσιώσει σε πράξη αυτό που φέρεται ο ίδιος να είπε στην Κεντρική Επιτροπή: «να κυβερνήσω με τους νέους». Η πρόθεση του πρωθυπουργού να προσδώσει φρεσκάδα με νέα πρόσωπα που ναι μεν δεν έχουν φθαρεί από την κυβερνησιμότητα και την πολυετή πολιτική παρουσία αλλά έχουν αποδείξει την αξία τους μέσα από τη μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι μπορεί να ανατρέψει και το πολιτικό κλίμα. Διότι, μπορεί να διαψεύδεται κατηγορηματικά το εύρος της δημοσκοπικής διαφοράς που παρουσιάζεται από σφυγμομετρήσεις, ωστόσο ουδείς παραγνωρίζει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε δημοσκοπικό τέλμα.

Βαρύνουσας σημασίας είναι εξάλλου για τις επιλογές του πρωθυπουργού η προσήλωση στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού χωρίς διαθέσεις για «αντάρτικα», όπως καταγράφηκαν πρόσφατα, αναφορικά με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη στροφή στην ανάπτυξη μέσα από το «στοίχημα» του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης. Και στο πρόσωπο αρκετών 35άρηδων ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τον συνδυασμό αυτό να επιτυγχάνεται, με τον πονοκέφαλο ωστόσο να μετατοπίζεται πλέον στις τυχόν αντιδράσεις από παραδοσιακά και προβεβλημένα στελέχη που δεν θέλουν να δουν εαυτούς εκτός γκουβέρνου.

Έτσι, με θετικά σχόλια βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο πρωθυπουργικό τεφτέρι ο διευθυντής του Γραφείου του, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος θεωρείται από τα πρόσωπα που θα βγάλει μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας στον ανασχηματισμό. Οι όποιες αμφιβολίες επικεντρώνονται ωστόσο στο κενό που θα μείνει στο γραφείο του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής όλα περνούσαν από το πρόσωπο του κ. Τζανακόπουλου.

Στα υπόψιν βρίσκεται και ο δοκιμασμένος στα δύσκολα οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει σηκώσει μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης και διαθέτει ευρύτατη εικόνα όλων των διεθνών συσχετισμών και μέσα στις τάξεις των δανειστών.

Αναβαθμισμένο ρόλο αναμένεται να έχει και ο Αλέξης Χαρίτσης, με το χαρτοφυλάκιο του ΕΣΠΑ πιθανότατα να ανεξαρτητοποιείται από το Οικονομίας, δεδομένης της θετικής απόδοσης που έχει επιτευχθεί στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία αποτελούν και την κινητήριο μηχανή τόσο για κοινωνικές όσο και για αναπτυξιακές δράσεις.

Ένα ακόμα πρόσωπο που έχει καταγραφεί με θετικά σχόλια στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού είναι και η Ράνια Σβίγκου, με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρά το νεαρό της ηλικίας της να πιστώνεται την καλή παρουσία της χωρίς μάλιστα να έχει προακαλέσει εσωκομματικές τριβές.

Τέλος, αναβαθμισμένος αναμένεται να είναι και ο ρόλος του γγ Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη, καθώς το έργο που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής στο νευραλγικό πόστο του κρίνεται θετικό, με τα πρώτα δείγματα γραφής τόσο από το μέτωπο του λαθρεμπορίου όσο και από αυτό των πάσης φύσεως λιστών φοροδιαφυγής να έχουν δώσει ανάσες στο κυβερνητικό σχήμα.