Με την αναδόμηση του κόμματος και την ενίσχυση ενιαίου κέντρου λήψης αποφάσεων κυβέρνησης – κόμματος να είναι πλέον γεγονός, το ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα στρέφεται πλέον στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του, με στενούς συνεργάτες του να μην γνωρίζουν την ακριβή χρονική επιλογή για το «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό προφίλ.

Την ίδια ώρα ωστόσο, με το βλέμμα του Μαξίμου να βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, φουντώνουν τα σενάρια για… εκλογικό ανασχηματισμό. Σύμφωνα με αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, ενώ την ίδια ώρα τον τελευταίο μήνα ανεβάζει εκ νέου τους τόνους έναντι των δανειστών με αφορμή το αίτημα για άμεσες αποφάσεις για το χρέος εντός του 2016.

Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από πολλούς ως προσπάθεια δημιουργίας ενός συγκρουσιακού προεκλογικού αφηγήματος, κεντρικό μήνυμα του οποίου είναι ότι «θέλουν να μας ρίξουν, το Βερολίνο σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα εσωτερικού». Για αυτό το λόγο και ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Μαξίμου επανέφερε την ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με την απομείωση του χρέους.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ανάγνωση αυτή, οι επιλογές του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό θα είναι εντελώς διαφορετικές σε περίπτωση που ο νόμος Παππά κριθεί συνταγματικός. Εάν ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες περάσει τον κάβο του ανώτατου δικαστηρίου, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να γυρίσει το κλίμα, δεδομένου ότι η ΝΔ θα βρεθεί έκθετη από την εξέλιξη της υπόθεσης, έχοντας ποντάρει τα ρέστα της στην αντισυνταγματικότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση ωστόσο, εάν η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μπλοκαριστεί από το ΣτΕ, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει χάσει ένα βασικό κομμάτι του κυβερνητικού αφηγήματος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν «προεκλογικό» ανασχηματισμό με ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος σε εκλογική λογική για προσφυγή στις κάλπες εντός εξαμήνου.