Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικά θέματα την εκλογή γραμματέα της Κ.Ε. και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας.

«Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, γεμάτη προκλήσεις, με μια σειρά ανοικτά μέτωπα για την κοινωνία τους εργαζόμενους, τη νεολαία και την Αριστερά. Απαιτείται μια σειρά από μάχες που η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία της χώρας τον 21ο αιώνα και τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις μεγάλες μάχες πρέπει να βγούμε νικητές» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο συνέδριο μας έδωσε σαφή εντολή μάχης, εντολή του συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κέντρο του πολιτικού αγώνα […] Η Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το συνέδριο επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία και τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη χάραξη προσωπικών και ξεχωριστών στρατηγικών. Η επιχείρηση παλινόρθωσης της ολιγαρχίας και του συντηρητισμού θα καταρρεύσει».

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών τόνισε ότι «η διαρκής σύγκρουση με τη διαπλοκή είναι παράσημο». […] «Ο νόμος Παππά απαντά στην αντισυνταγματικότητα του παρελθόντος» είπε μεταξύ άλλων.

«Το μέτωπο για τις άδειες αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Υλοποιήσαμε τη δέσμευση να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στην προσπάθειά μας να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό είχαμε απέναντί μας και τους καναλάρχες και τη ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση ΕΣΡ. Στόχος του να μη γίνει κανένας διαγωνισμός. Λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο κ. Παππάς, ενώ την απόφαση έλαβε η Βουλή των Ελλήνων. Το πραγματικό διακύβευμα είναι αν επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα αποφασίζει η Βουλή και η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οργανωμένα συμφέροντα. Τα συμφέροντα τόσα χρόνια έκαναν αεροπειρατεία. Όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλουμε να σωπάσουμε. Δεν θα σωπάσουμε, έχουμε άποψη. Θα λέμε την αλήθεια και αυτό δεν είναι παρέμβαση» είπε.

«Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική» είπε. «Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ’ επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η μάχη μιας παράταξης και όχι ενός υπουργού».

Για το θέμα της αξιολόγησης διευκρίνισε ότι έκλεισε χωρίς πρόσθετα μέτρα.

«Η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας. Η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Για την ένταξη οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, ταυτόχρονα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» είπε.

Επίθεση για το θέμα αυτό εξαπέλυσε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ, ότι πιθανώς πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον με ακόμη περισσότερα μέτρα υιοθετώντας την άποψη ορισμένων εταίρων ότι το χρέος αποτελεί μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα.

Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015 και κυρίως να μην ξεχνά τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε» είπε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά είπε: «Σε αντίθεση με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της Ν.Δ., ο δικός μας σχεδιασμός βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με προϋπόθεση την προστασία της εργασίας παράλληλα με τη δουλειά στο κομμάτι της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας.

Με βάση αυτή τη λογική, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπόαμειβόμενη εργασία, στην αδήλωτη εργασία και στο διαρκή φόβο της απόλυσης. Με αυτή την αρχή προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε και κατέληξε τονίζοντας ότι, «το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι η βάση της προστασίας των εργαζομένων».