Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον φέρονται να πίεσαν την Ελλάδα και τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να δεχτεί τους σκληρούς όρους του τρίτου μνημονίου. Αυτό προκύπτει από email του επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον που διέρρευσαν στα Wikileaks και παρουσίασε σε δημοσίευμά του το Russian Today.

Τα Wikileaks δημοσίευσαν αλληλογραφία με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2015, οπότε και ο επικεφαλής της καμπάνιας της Κλίντον, Τζον Ποντέστα, γράφει στην επικεφαλής προσωπικού του Μπιλ Κλίντον, Τίνα Φλόρνοι για να τον ρωτήσει εάν θα μπορούσε να μιλήσει στον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Λευκός Οίκος με ρωτά αν ο WJC (σ.σ. ο Μπιλ Κλίντον) έχει σχέσεις με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για να του τηλεφωνήσει και να τον συμβουλεύσει να προχωρήσει σε συμφωνία», γράφει ο Ποντέστα.

Η Φλόρνοι απαντά ότι ο Κλίντον «λέει ναι, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερες πληροφορίες από αυτές που γνωρίζει έως τώρα. Η άμεση ερώτησή του είναι: θα πιέσουμε και τη Μέρκελ;».

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα του Russian Today, την εποχή εκείνη η Ελλάδα απέρριπτε τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών και του ΔΝΤ. Ήταν η εποχή αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Η επαφή συμβούλου του Κλίντον με τον επικεφαλής προσωπικού του Ομπάμα

Ένα ακόμη email με θέμα την Ελλάδα εστάλη την ίδια μέρα. Ο Άμιταμπ Ντεσάι, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπιλ Κλίντον, επικοινώνησε με τον επικεφαλής προσωπικού του Μπαράκ Ομπάμα, Ντένις ΜακΝτόναχ.

«Έχουμε έλθει σε στενή επαφή με τους ανθρώπους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα πριν την επίσκεψη του WJC (Μπιλ Κλίντον) στη Βοσνία (…). Θα ήταν μια αθώα και εύκολη βοήθεια -αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Μέρκελ- να βάλουμε τον WJC να καλέσει την Μέρκελ με σκοπό να ζητήσει καθοδήγηση για τη Βοσνία και μετά τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα στο τέλος», γράφει ο Ντεσάι.

«Αυτά πρέπει να συζητήσει ο Κλίντον με τον Τσίπρα»

«Θα επικροτούσαμε μια ώθηση προς την Καγκελάριο με τον τρόπο που προτείνετε», απαντά ο ΜακΝτόναχ από το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα. «Αν όλοι έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο στον Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο», πρόσθεσε.

Ο ΜακΝτόναχ ανάφερε τα σημεία τα οποία έπρεπε να συζητήσει ο Κλίντον με τον Τσίπρα, υπογραμμίζοντας «τη σημασία παραμονής της χώρας στο ευρώ τόσο για γεωπολιτικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους».

«Είναι χαρούμενος να το κάνει και είμαστε όλοι ευτυχείς να βοηθήσουμε», απάντησε ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Κλίντον και πρόσθεσε: «Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της Μέρκελ πριν την αναχώρηση και ελπίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της αύριο, και θα επικοινωνήσουμε επίσης αύριο το πρωί με τον Τσίπρα όταν προσγειωθούμε στο Σεράγεβο».