«Οφείλουμε να προωθούμε τη συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη προσπάθεια και τον αγώνα για δίκαιη ανάπτυξη και μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους», δηλώνει σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Φώτης Κουβέλης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η στήριξη αυτή δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του.

Ο Φ. Κουβέλης λίγες ημέρες μετά την παρουσία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι σήμερα βρισκόμαστε σε καθοριστική στιγμή και ότι «η μάχη της εξόδου της χώρας από την κρίση πρέπει και μπορεί να κερδηθεί με κοινωνικά δίκαιους όρους και ουσιαστική προοδευτική πολιτική». Αυτό το δύσκολο έργο, επισημαίνει, έχει αναλάβει η κυβέρνηση με τη σημαντική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση,

Ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς δηλώνει ότι η αποχώρηση του το 2010 αξιολογείται με τα τότε πολιτικά δεδομένα και ότι πλέον, «η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλει τη μεγαλύτερη πολιτική συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας». Επίσης χαρακτηρίζει αναγκαία τη σύγκλιση της Αριστεράς με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και δεν αποκλείει μελλοντική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.