Αναθεωρούν επί τα χείρω, κυβέρνηση και τρόικα, τις εκτιμήσεις για την ύφεση του 2012 που πλέον εκτιμάται στην περιοχή του -3% αντί της πρόβλεψης, που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για ύφεση στο -2,5% το επόμενο έτος.

Με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμους σχεδίου οι κυβέρνηση και τρόικα ουσιαστικά συμφώνησαν για μέτρα 6 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014 Επί της ουσίας συμφωνήθηκαν μέτρα 2,5 δισ. ευρώ αλλά και επιπρόσθετες προσαρμογές 4 δισ. ευρώ που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις υφεσιακές πιέσεις

«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την αναγκαία διόρθωση για να μπει στη χώρα μια στέρεα βάση» τόνισε στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών και υπογράμμισε. «Αν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα, την ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη», σημείωσε»

Οι επικεφαλής της τρόικα ζήτησαν να συμπεριληφθούν «μόνιμα και δεσμευτικά» μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2013-2014 στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού 2012, τα οποία θα διασφαλίσουν πως στα τέλη του 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι χαμηλότερα του 2,6% του ΑΕΠ.

Το βάρος πέφτει στη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και στη δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών. Έτσι, αθροιστικά το πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2011 -2014 θα ανέλθει από τα 24,2 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου σε 29 δισ. ευρώ περίπου.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, οι ελεγκτές θα ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους τις οποίες θα υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στο ΔΣ του ΔΝΤ, οι οποίοι θα λάβουν και την τελική απόφαση για την επόμενη δόση.