Περίπου 40 δισ. ευρώ θα είναι οι απώλειες στο εθνικό εισόδημα εάν γυρίσουμε στα επίπεδα του 2004 κάτι που σημαίνει ότι κάθε έλληνα πολίτης θα χάσει ετησίως 3.600 ευρώ.

Μιλώντας με δραματικούς τόνους στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2012 η ύφεση, αθροιστικά, από το 2008, θα έχει φτάσει στο -15% και για αυτό το λόγο, όπως είπε «γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής και στα εισοδήματα του 2004».

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα διαμορφώθηκε το 2010 στα 223.853 εκατ ευρώ ενώ το 2004 στα 183.950 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει απώλεια της τάξης των 40 δις ευρώ περίπου. Όμως θα πρέπει αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2004 η οικονομία «έτρεχε» με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% – 5% λόγω της έντονης δραστηριότητας που είχε αναπτυχτεί εν όψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Βέβαια τα ελλείμματα τότες ήταν μαγειρεμένα ενώ κάνεις δεν αγχώνονταν για την ανεξέλεγκτη πορεία του δημόσιου χρέους.

Πάντως το δραματικό της κατάστασης αποτυπώνεται ανάγλυφα σε μια φράση που είπε σήμερα ο υπουργός οικονομικών στην Βουλή: «Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την αναγκαία διόρθωση για να μπει στη χώρα μια στέρεα βάση» τόνισε στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών και υπογράμμισε ότι «αν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα, την ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη».