Με ποδοσφαιρικές αναφορές επέλεξε να μιλήσει για άλλη μια φορά στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στο Νίκο Καραθανασόπουλο και το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χτες στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, σχολίασε την ανάλυση του ΚΚΕ για την πάλη των τάξεων με τον εξής τρόπο:

«Όταν ήρθα το 1995 στην Ελλάδα άκουγα στο ραδιόφωνο μια περιγραφή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα που έπαιζε ο Ολυμπιακός και μία άλλη ομάδα. Και άρχιζε η περιγραφή ότι ο Καραπιάλης δίνει πάσα στον Αλεξανδρή και μετά στον Τζόρτζεβιτς και μετά πάλι στον Αλεξανδρή. Χάνουν την μπάλα οι Ολυμπιακοί και τώρα λέει ότι αμύνονται οι Ολυμπιακοί και κάνουν καλή άμυνα και κλείνει χώρο ο Αμανατίδης, ο Νταμπίζας έκλεισε τον άλλο… Και για ένα τέταρτο προσπαθούσα να μάθω ποια ήταν η άλλη ομάδα!

Όταν ήταν επίθεση έλεγε μόνο τους παίκτες του Ολυμπιακού, όταν ήταν στην άμυνα έλεγε τους παίκτες του Ολυμπιακού, τους αμυντικούς!

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η ανάλυσή σας (σ.σ. στο ΚΚΕ) είναι παρόμοια για την ταξική πάλη και το κεφάλαιο. Μας κάνατε ανάλυση ότι κεφάλαιο ότι έχει αυτή τη στρατηγική για να αποκτήσει ξανά κέρδη, ότι προσπαθεί να διχάσει τους εργαζομένους, ότι τα κράτη έχουν διαφοροποιήσεις και τσακώνονται μεταξύ τους… Και το άλλο μέρος της ταξικής πάλης που είναι; Ξέρω από τον Μαρξ ότι παίζουν δύο στο τανγκό της ταξικής πάλης. Έχει στρατηγική το κεφάλαιο προσπαθεί να κάνει τούτο και το άλλο. Υπάρχει όμως και από την άλλη ο κόσμος της εργασίας που έχει στρατηγική, που προσπαθεί να εμποδίσει αμυντικά και να κάνει θετικά πράγματα.

Η απόφαση της Τερέζα Μέι να πει ότι τα βασικά που πρέπει να κάνουμε τώρα να ενισχύσουμε τα συνδικάτα, μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και να μειώσουμε την απληστία των επιχειρηματιών. Αυτό προκύπτει από μια επίθεση που έχει δεχτεί το Συντηρητικό και το Εργατικό κόμμα, ότι ήταν πολύ νεοφιλελεύθεροι, ότι δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των εργαζομένων και άρα αντιδρούν. Δεν είναι μόνο οι κυρίαρχοι που παίζουν, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις που τους εμποδίζουν».