Τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα και ειδικά στα ενεργειακά προωθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Έλληνα Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER) ο υπουργός έκανε λόγο για την ενεργητική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.

Συγκεκριμένα την προηγούμενη Παρασκευή υπεγράφη στα Σκόπια της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) μεταξύ του Έλληνα Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER). Σκοπός της συμφωνίας είναι η έναρξη μίας στενής συνεργασίας μεταξύ των εταιριών ΔΕΣΦΑ και MER προκειμένου να εξετάσουν την δυνατότητα διασύνδεσης των Συστημάτων Φυσικού Αερίου των δυο χωρών, μέσω ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, χαιρετίζοντας τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο χωρών και στην ενεργητική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική της χώρας μας. Το σημαντικό αυτό έργο, της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών μέσω ενός νέου διασυνδετηρίου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην πΓΔΜ, μέσω πολλαπλών πηγών φυσικού αερίου, υπηρετεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων φυσικού αερίου, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τιμών και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Άλλη μία φορά αποδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος που καλείται να παίξει η Ελλάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».