«Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ είναι προφανές και αποτελεί θεσμική παραβίαση και έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εκβιάζει, επειδή δεν της αρέσει κάποιος νόμος, εκβιάζει με τη μη συγκρότηση του σώματος, το οποίο αν είχε συγκροτηθεί τα πράγματα όλα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Δηλαδή θα ήταν το ΕΣΡ που θα έβαζε τους όρους για την αδειοδότηση. Το κακό ξεκινάει από αυτή τη στείρα, μικροκομματική και τελείως καταστροφική πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου.

Για τη χθεσινή εξέλιξη με το ΣτΕ σε ό,τι αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Κούλογλου τόνισε: «Όλοι μας πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Δεν πρέπει στην πολιτική διαμάχη, η οποία είναι πάρα πολύ σκληρή, να εμπλακεί η δικαιοσύνη γιατί αυτό μειώνει το κύρος της, περιορίζει τις δυνατότητές της, κάνει κακό σε όλους μας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ρύθμισης του χρέους, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Με τη Γερμανία να κυριαρχεί στο Eurogroup, που αποφασίζει γι’ αυτά τα θέματα, τα πράγματα δυσκολεύουν. Θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας ώστε με κάποιο τρόπο να μπούμε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι, το οποίο αν καταφέρουμε και μπούμε, θα έχουμε ένα κέρδος 4-5 εκατ. Και επίσης θα κοιτάξουμε, σε αντάλλαγμα, αν μειωθεί το χρέος να μειωθούν και αυτά τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται από τις συμφωνίες για μετά το 2018, τα οποία είναι απλησίαστα, δεν είναι ρεαλιστικά».

Αυτό που πρέπει να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή, κατά τον κ. Κούλογλου, είναι «να διαμορφώσουμε μία ευέλικτη τακτική και να πάρουμε τις παραχωρήσεις, που αυτή τη στιγμή μπορούμε να πάρουμε κάτω από τον δυσμενή συσχετισμό των δυνάμεων και την αρνητική στάση της Γερμανίας και του Σόιμπλε».

Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το προσφυγικό («Solidacities-Πόλεις της Αλληλεγγύης»), στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «το προσφυγικό ήταν ο καταλύτης που δημιούργησε όλο αυτό το κλίμα το ακροδεξιό κυρίως στις χώρες του βορρά, στη Γερμανία κατά βάση αλλά επίσης στην Αυστρία, αλλά και στη Γαλλία, όπου η Μαρί Λεπέν το χρησιμοποιεί πάρα πολύ το προσφυγικό πρόβλημα». Σημείωσε ακόμη πως «το προσφυγικό ήταν ένας καταλύτης για μία μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει από τις πολιτικές της λιτότητας».