Με το χρέος να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του Μαξίμου κινείται η κυβέρνηση σε… αμερικανικούς ρυθμούς εν αναμονή της οριστικοποίησης της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Την ώρα που το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής στην Ηρώδου Αττικού το μείζον θέμα που κυριαρχεί είναι η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ εντός του Νοεμβρίου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ούτε επιβεβαιώνουν αλλά ούτε διαψεύδουν τις σχετικές πληροφορίες, με το ρεπορτάζ να αναφέρει πως η Αθήνα αναμένει την οριστικοποίηση της περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να υπάρξει ταυτόχρονη ανακοίνωση τόσο από το Λευκό Οίκο όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το διπλωματικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα ο κ. Καλπαδάκης αναμένει τις τελευταίες λεπτομέρειες από τους ομολόγους του στο Λευκό Οίκο προκειμένου να υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως καθίσταται σαφές το μείζον διακύβευμα της επίμαχης επίσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στις 14 Νοεμβρίου, θα είναι το ζήτημα της απομείωσης του χρέους εντός του 2016. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αποτελεί μία de facto ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες και τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την ώρα που ούτως ή άλλως οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του Τζακ Λιου αλλά και η χθεσινή παρέμβαση Ομπάμα στην ιταλική La Republica κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Μονάχα τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την Αθήνα θα επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της σκληρής κόντρας με τη Γερμανία και με τη διαρκή απειλή της Deutsche Bank και το θέμα του χρέους στο προσκήνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου είχε αποκαλύψει πως πρόθεση του απερχόμενου Προέδρου είναι να έχει υπάρξει λύση πριν την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο, καθώς επηρεάζονται άμεσα ζητήματα γεωπολιτικά ου άπτονται και της παγκόσμιας ασφάλειας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει το βράδυ στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας ήδη στο πρόγραμμά του συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Πέραν του προσφυγικού, που θα αποτελέσει το κυρίως μενού της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει όλα τα δεδομένα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τους Ευρωπαίυος ηγέτες και αξιωματούχους. Ως προς το προσφυγικό, η Αθήνα εκτιμά ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, με την ελληνική γραμμή να συνοψίζεται στην ένδεια βοήθειας σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό (Ακτοφυλακή και Frontex) από την πλευρά των Ευρωπαίων ομολόγων, καθώς και στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης της συμφωνίας για μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, η οποία βαλτώνει στην άρνηση κρατών μελών να υλοποιήσουν μία κοινοτική οδηγία.

Στις συναντήσεις που θα έχει πάντως ο πρωθυπουργός το θέμα του χρέους αναμένεται να βρίσκεται πρώτο στην ελληνική ατζέντα, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στείλει τα σχετικά μηνύματα στην ευρωπαϊκή ηγεσία από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως προσδοκά σε ταυτόχρονη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομείωση του χρέους ως το τέλος του έτους και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η απομόνωση του Βερολίνου, το οποίο επιμένει ένεκα πολιτικού κόστους, σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, να παραπέμπει στο μέλλον τις όποιες αποφάσεις για το χρέος.