Ψηφίστηκε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για τη σύσταση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Με τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ θα δημιουργηθεί ειδικό νομικό πρόσωπο για τη χρηματοδότηση της έρευνας που παράγεται αποκλειστικά από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα από νέους επιστήμονες, υποψήφιους διδάκτορες ή μεταδιδάκτορες, καθώς και συνεργατικά ερευνητικά προγράμματα ανάμεσα σε δημόσιους ερευνητικούς φορείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Βασικός στόχος του ΕΛΙΔΕΚ θα είναι η στήριξη, αναβάθμιση και ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού και της ποιοτικής έρευνας στην Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση της έρευνας από το ΕΛΙΔΕΚ θα είναι πρόσθετη και συμπληρωματική εκείνης που προέρχεται από το νέο ΕΣΠΑ και αφορά στην έρευνα (ΕΠΑΝΕΚ). Ωστόσο, θα είναι απαλλαγμένη από τους υποχρεωτικούς θεματικούς γεωγραφικούς περιορισμούς που χαρακτηρίζουν την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ.

Μέσω του ΕΛΙΔΕΚ θα διατεθούν σε πρώτη φάση πόροι της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2016 – 2019 με βασικούς δικαιούχους τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι το ΕΛΙΔΕΚ είναι ένας νέος θεσμός με χαρακτηριστικά που αποτελούν μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή στον χώρο της έρευνας στη χώρα μας.

Μέσω του θεσμού αυτού η ίδια η ερευνητική κοινότητα θα διαμορφώσει το τοπίο για την βασική έρευνα, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ποιοτικές καινοτόμες εφαρμογές με εν δυνάμει μεγάλη προστιθέμενη επιστημονική και οικονομική αξία.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε επίσης, ότι το ΕΛΙΔΕΚ πρόκειται να εστιάσει στην στήριξη του επιστημονικού δυναμικού και της έρευνας στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο και αναμένεται να αποτελέσει τον πρώτο αναγκαίο κρίκο για την αλυσίδα της ανάπτυξης, η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση της γνώσης που προέρχεται από την έρευνα.

Η επόμενη φάση θα αφορά στην αξιοποίηση του ερευνητικού προϊόντος, στην στήριξη νεοφυών και επιχειρήσεων έντασης γνώσης. Για τον σκοπό αυτό έχει σχεδιασθεί η σύσταση ενός ειδικού ταμείου, το οποίο θα αποτελείται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και θα επικεντρώνεται στην παροχή κεφαλαίων σποράς και συμμετοχών σε τέτοιου τύπου επιχειρήσεις. Η νέα αυτή πρωτοβουλία θα αποτελεί συνέχεια αυτής του ΕΛΙΔΕΚ και πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα.

Επιπλέον, πρόκειται άμεσα να προκηρυχθούν υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση ψήφισης τους νομοσχεδίου, ο Κώστας Φωτάκης τόνισε ότι το δάνειο αυτό δεν αποτελεί δαπάνη, αλλά επένδυση στο σημαντικότερο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας, τους ανθρώπους, ενώ επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτυπώνει μια συγκεκριμένη και σαφή πολιτική επιλογή και δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης.