Παρά πόδα μπαίνουν τα εσωκομματικά ζητήματα για τον Αλέξη Τσίπρα την ώρα που αρχής γενομένης στη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους την προσεχή Πέμπτη.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Το διπλωματικό γραφείο του Μαξίμου έχει πάρει φωτιά καθώς πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να εκμεταλλευθεί τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης στις Βρυξέλλες για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν υπάρξει σχετικές συνεννοήσεις για τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Τα ζητήματα τα οποία θα βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου είναι η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας για το προσφυγικό, όπου παρά τις διαρκείς οχλήσεις της Αθήνας για συνδρομή και ενεργότερη υλοποίηση της συμφωνίας μετεγκατάστασης, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι εταίροι προσέρχονται στις Βρυξέλλες με άγριες διαθέσεις.

Πέραν αυτού, επί τάπητος θα βρεθούν και ζητήματα που αφορούν στη TTIP, καθώς και την ανανέωση των κυρώσεων στη Ρωσία. Ωστόσο, το ζήτημα που καίει το Μαξίμου και το οποίο θα αποτελέσει και το κυρίως μενού των επαφών του πρωθυπουργού δεν είναι άλλο από την απομείωση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σαφή μηνύματα στο εξωτερικό, τονίζοντας πως εφόσον από την πλευρά της Αθήνας υλοποιείται στο ακέραιο – και θα συνεχίσει – η συμφωνία, οι δανειστές δεν έχουν κανένα περιθώριο υπαναχώρησης. Η επιλογή της εμφατικής διατύπωσης απαιτούμε από τον πρωθυπουργό είναι ενδεικτική τόσο της σκληρής θέσης με την οποία προσέρχεται για το θέμα της συγκεκριμενοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όσο ωστόσο και της αγωνίας για τα… στυλωμένα πόδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δίδεται ιδιαίτερη σημασία στις κλιμακούμενες πιέσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον στο Βερολίνο για επίλυση του χρέους πριν τη λήξη της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο την ίδια ώρα πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος σε περίπτωση που βρεθεί μεταξύ των δύο κατά Τσακαλώτο… ελεφάντων, να την πληρώσει η γαζέλα.

Επιπλέον, ένα από τα θέματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός είναι η πρόθεση για άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία ήδη ξεκίνησε από χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, χωρίς νέες καθυστερήσεις. Για το θέμα αυτό πάντως μονάχα απαρατήρητα δεν έχουν περάσει τα αιτήματα του ΔΝΤ για άνοιγμα στη δεύτερη αξιολόγηση και θεμάτων όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία είχαν κλείσει από την πρώτη, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φ;eρνει το Μαξίμου σε εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο πολιτικό αδιέξοδο…