Διαδοχικές συναντήσεις είχε χθες ο Παν. Λαφαζάνης, Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας και άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου με αντιπροσωπείες από το Κομουνιστικό Κόμμα Λιβάνου, το Δημοκρατικό Μέτωπο Παλαιστίνης και την Πατριωτική Ένωση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία από το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κατά τη συνάντηση με τον Fadi Nabbout, μέλος του ΠΓ του Λιβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος (LCP), ανταλλάχθηκαν εκτιμήσεις για την κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το LCP ενημέρωσε για τις επιτυχημένες προσπάθειες ανασυγκρότησής του καθώς και για την προσπάθεια οικοδόμησης ενός μεγάλου αριστερού μετώπου.

Συνάντηση με το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Κατά τη συνάντηση με τον Ibrahim al-Nimer μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP) και τον Eqtami Mihiar μέλος της Κ.Ε του DFLP συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και στην Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε εξέθεσε τις απόψεις της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται εδώ και 7 περίπου χρόνια κάτω από μια σκληρή μνημονιακή μπότα και η οικονομικοκοινωνική κατάσταση βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ενσωματωθεί πλήρως στο σύστημα και εφαρμόζει ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου.

Κατάγγειλε την σκληρή ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα την πολιτική της ειδικής στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ και τη «δορυφοροποίηση» απέναντί του. Τόνισε ότι αυτή η εξωτερική πολιτική και ειδικότερα η δορυφορική στάση απέναντι στον αμερικανοϊσραηλινό άξονα, δεν εξυπηρετεί καθόλου τα εθνικά μας συμφέροντα και τους λαούς της περιοχής, ενώ ειδικότερα δεν βοηθάει και είναι επιζήμια για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP) ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό. Κατάγγειλε την κλιμακούμενη, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, ισραηλινή βαρβαρότητα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και εξήρε ιδιαίτερα τον ηρωικό αγώνα της παλαιστινιακής νεολαίας, ενώ επισήμανε τη σημασία μιας νέας Ιντιφάντα.

Συνάντηση με την Πατριωτική Ένωση του Ιρακινού Κουρδιστάν, του Τζελάλ Ταλαμπανί

Κατά τη συνάντηση με τους Μαλά Μπαχτιάρ, Εκτελεστικό Γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, Καντίρ Αζίζ, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Ράουα Καρέμ, εκπρόσωπο του κόμματος PUK στην Ελλάδα, η αντιπροσωπεία του PUK ενημέρωσε για τον αγώνα των Κούρδων για τη δημοκρατία και τα εθνικά και δημοκρατικά δικαιώματά τους στο Ιράκ και ευρύτερα στην περιοχή. Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι αυτός ο αγώνας, ιδιαίτερα απέναντι στην επιθετική πολιτική του τουρκικού καθεστώτος, βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη θετική έκβασή του.

Ο Παν. Λαφαζάνης καταδίκασε, εκ μέρους της ΛΑ.Ε, απερίφραστα την στρατιωτική επέμβαση του καθεστώτος Ερντογάν στη Συρία και το Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι στρατιωτικές επεμβάσεις που, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζουν τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, είναι παράνομες, παραβιάζουν κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και συνιστούν μείζονα κίνδυνο για την ειρήνευση στην περιοχή και για όλους τους λαούς της.

Ειδικότερα ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητάει απειλητικά τη στρατιωτική της ανάμιξη στην προσπάθεια ανακατάληψης της Μοσούλης, αίτημα που προωθείται για ιδιοτελείς τουρκικές βλέψεις επί του Ιράκ.

Οι δύο πλευρές εκτίμησαν ότι έχουν συγκλίνουσες θέσεις και οπτικές σε πολλά ζητήματα και συμφώνησαν να συσφίξουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους και τις κοινές προσπάθειές τους, ενώ η πλευρά του PUK κάλεσε τον Παν. Λαφαζάνη και αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε να επισκεφθούν, όποτε κρίνουν σκόπιμο, το Κουρδιστάν.