Σε σκληρό εσωκομματικό μπρα ντε φερ μεταξύ της Ενωτικής Κίνησης και της Κίνησης των «53+» εξελίσσεται ο συνεδριακός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ, με μείζονα διακυβεύματα την αναπροσαρμογή της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος και το άνοιγμά του στην κοινωνία αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η παρουσία των Στέφανου Τζουμάκα, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Οδυσσέα Βουδούρη στις πρώτες σειρές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού δεν έγιναν αποδεκτές με… ενθουσιασμό από το σύνολο του συνεδριακού σώματος, με το θέμα των ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να ήταν ένα από τα προδιαγεγραμμένα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης των εσωκομματικών τάσεων.

Το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση ή αποτυχία στο στόχο της γείωσης του κόμματος με την κοινωνία. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωριμάσει και αφουγκραζόμενος τη σημερινή πραγματικότητα θα καταφέρει να συγκεράσει όλες τις τάσεις στο εσωτερικό του, αμβλύνοντας το ακροατήριό του στην κοινωνία, είτε θα οδηγηθεί νομοτελειακά στην συρρίκνωσή του από την φθορά της διακυβέρνησης. Το κεντρικό αυτό μήνυμα για άντιστοίχιση του κομματικού και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ μέσα από έναν «γόνιμο διπολισμό» στη θέση του μέχρι πρότινος δικομματισμού επί της ουσίας είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός ήδη από το καλοκαίρι και την ψήφιση του εκλογικού νόμου για την απλή αναλογική.

Υπέρ του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε κοινωνικές όσο και σε πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα από την κεντροαριστερά τάσσεται η κατεξοχήν «προεδρική» τάση των Ενωτικών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Στέλιος Παππάς, Παναγιώτης Σκούτας, Νίκος Σκορίνης (που προορίζεται για νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής) και άλλοι.

Την ίδια ώρα ωστόσο ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής η κίνηση των «53+» με κείμενό της που αναγνώσθηκε στο Συνέδριο όσο και με την ιδιαιτέρως αιχμηρή ομιλία του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας Παναγιώτη Λάμπρου τάχθηκε ανοιχτά κατά της «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τη διατήρηση της ιδεολογικής ταυτότητας και του χαρακτήρα του κόμματος. «Μας ζητούν να γίνουμε κανονικό κόμμα, σαν το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε δηκτικά ο κ. Λάμπρου. Από την κριτική της τάσης δεν διέφυγε η πλημμελής, όπως διέρρεαν, συζήτηση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου και την υλοποίηση της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικό δε της κριτικής που ήδη έχει «ζωντανέψει» το συνεδριακό διάλογο είναι πως η τάση υπό την άτυπη αρχηγία του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιμένει στον κινηματικό χαρακτήρα που είχε το κόμμα από την εποχή του 4%, ζητώντας τη διατήρηση των κοινωνικών συμμαχιών και τασσόμενο υπέρ των ανοιγμάτων στην κοινωνία αλλά όχι σε πολιτικά πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, δεν αποδέχεται την ιδιοκτησία της συμφωνίας του Ιουλίου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτή επετεύχθη «με το πιστόλι στον κρόταφο» και τονίζοντας ότι μοναδική ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμείνει το παράλληλο πρόγραμμα.

Κοντά στις θέσεις των «53+» που τραβούν τον Αλέξη Τσίπρα από το «αριστερό μανίκι» βρέθηκε στην ομιλία του και ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας χαρακτηριστικά αναφορικά με την ασκούμενη οικονομική πολιτική πως «δεν τραβάει έτσι το μαγαζί», ενώ επικριτικός εμφανίστηκε και το μέλος της ΚΕ και διευθύνων σύμβουλος της Αυγής, Δημήτρης Στούμπος.

Με το Συνέδριο πλέον να μπαίνει στην τρίτη ημέρα, το ενδιαφέρον πέραν του εσωκομματικού διαλόγου επικεντρώνεται στους συσχετισμούς δυνάμεων που θα αναδειχθούν στα κομματικά όργανα. Οι ισορροπίες πάντως παρά το θερμό διάλογο στο Τάε Κβον Ντο δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας πέραν της πανηγυρικής επανεκλογής του θα βγει ενισχυμένος, με την Κίνηση των «53+» να αποτελεί τη μειοψηφία εντός του κόμματος.