Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι στο διάστημα μεταξύ του 1ου και του 2ου Συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κόμμα των μελών του και σημείωσε ότι οι τάσεις διαμόρφωσαν ένα νέο κομματικό μοντέλο, όπου σε ένα πολιτικό χώρο υλοποιούνται διαφορετικές επιλογές.

Είπε ότι από την εποχή του ΣΥΝασπισμού έως τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώσαμε ένα κόμμα είτε μηχανισμών, είτε πολιτικού σχεδίου των αντιθέτων, ενώ σήμερα μπορεί τα ρεύματα ιδεών ή οι τάσεις να είναι διαμορφωμένες ή σε επίπεδο ιδιοτέλειας, ή σε επίπεδο νομής της εξουσίας.

Επισήμανε ότι η αριστερά δεν χρωστά στις δομές εξουσίας ενός κόμματος.

Ο κ. Ρήγας είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν δρα διαφορετικά από το κόμμα, ούτε με διαφορετικές αρχές.

Έκανε λόγο για απομείωση της συλλογικότητας στην κυβέρνηση, το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα και πρόσθεσε ότι μετά την αποχώρηση των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρότησαν κατόπιν την ΛΑΕ, αντιμετωπίσαμε ένα κόμμα σε πλήρη απομείωση και αυτό που λειτούργησε ήταν η συλλογικότητα σε όλη την κομματική δομή πανελλαδικά.

Σε ότι αφορά το μοντέλο κόμματος, είπε ότι αυτό παραμένει ανοιχτό ζήτημα και έκανε λόγο για δύο αντιλήψεις επί του θέματος με την πρώτη να τάσσεται υπέρ του κόμματος-αυτοσκοπού, δηλαδή ενός κόμματος ικανού μεγέθους για να παρεμβαίνουν στελέχη και ενδεχομένως τμήματα της ηγεσίας του και όπως είπε, αυτό είναι σήμερα το ΚΚΕ.

Πρόσθεσε ότι αυτό το μοντέλο κόμματος περιμένει εγγυήσεις για να πετύχει.

Ο κ. Ρήγας είπε ότι η άλλη αντίληψη, η «εργαλειακή», κάνει λόγο για ένα κόμμα-όχημα που θα ωθεί την κοινωνία προς τα μπρος και πρόσθεσε είναι το κόμμα που θέλουμε.

Επίσης στάθηκε κριτικά απέναντι «σε αυτό το κόμμα που προέρχεται από τον ΣΥΝασπισμό» λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχουμε ευθύνη για το τι εργατικό κίνημα και τι συνδικάτα είχαμε, καθώς ήμασταν και εμείς εκεί.

Στην ομιλία του διαπίστωσε επίσης έλλειμμα στον τρόπο παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να διαμορφώσουμε συνθήκες ώστε να παρεμβαίνουμε στην ΤΑ, ενώ τόνισε ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην δρουν στην τοπική κοινωνία, διότι όταν δεν παράγεις πολιτική -και σε τοπικό επίπεδο-, τότε δεν μπορεί να υπάρξει και πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσης λόγο και για κατάρρευση του ηθικού πλαισίου αξιών από μια περίοδο του ΠΑΣΟΚ και μετά, επισήμανε ότι αυτό ήταν κρίσιμο σημείο και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε άμεμπτοι ή ότι δεν έχουμε υποστεί και εμείς φθορά και κρίση.

Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η υπέρβαση για να κρατήσουμε αυτό το ηθικό πλαίσιο αξιών, ώστε, μεταξύ άλλων, να έχουμε και ένα ΣΥΡΙΖΑ για δεκαετίες στην διακυβέρνηση της χώρας, κατέληξε ο κ. Ρήγας.