Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, στην τοποθέτησή της στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάπτυξη, από το καλοκαίρι του 2015 και εντεύθεν, μίας συνεχούς διάζευξης ανάμεσα στο δέον και στο είναι, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια δεν πρόκειται να επιδοθεί ούτε σε μία ακόμη νεκρολογία της ελπίδας, ούτε πρόκειται να παραδοθεί στα όσα ορίζει η παρούσα συγκυρία, αλλά ούτε και πρόκειται να αφεθεί στα παυσίπονα μίας εσχατολογίας. Επίσης, μίλησε για επώδυνο αλλά αναγκαίο συμβιβασμό, στον οποίο προέβη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, προείχε η σωτηρία ενός καθημαγμένου λαού.

Η κ. Βάκη ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εδώ για την ήπια διαχείριση μίας χαμένης μάχης, ή για τη διαχείριση της μιζέριας, αλλά οφείλει να θέσει τους οδοδείκτες εξόδου της χώρας από την χρεοκοπία. Επεσήμανε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι ο περιορισμός στην πρόσκαιρη ανακούφιση της φτώχειας, αλλά η εξάλειψη των αιτίων της και συμπλήρωσε ότι η δίκαιη ανάπτυξη δεν μεταφράζεται μόνο σε προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και σε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα οριοθετείται, μεταξύ άλλων, και από την «αδιαπραγμάτευτη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά».

Μιλώντας για την «Αριστερά του 21ου αιώνα», σημείωσε ότι η ιστορία απέδειξε πως ο σοσιαλισμός σε μία χώρα ισοδυναμεί με την αυτοακύρωσή του και τη μετατροπή του σε καρικατούρα, προσθέτοντας ότι ο σοσιαλισμός, επίσης, δεν είναι εφόρμηση στους ουρανούς της ουτοπίας, ενώ ο δρόμος προς αυτόν «δεν περνάει από μέσα».

Αποσαφηνίζοντας το τελευταίο, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπειρε τον σπόρο μίας άλλης Ευρώπης, η οποία οφείλει να επανιδρυθεί με δημοκρατία, κοινωνική αλληλεγγύη και με αυτονόητη την κυριαρχία της πολιτικής έναντι της οικονομίας.

Ο όρος για την επανίδρυση της «Αριστεράς του 21ου αιώνα» είναι η επανίδρυση της ίδιας της Ευρώπης, τόσο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ξενοφοβία, όσο και ως όρος για την απαγκίστρωση της σοσιαλδημοκρατίας από τον εναγκαλισμό με τον νεοφιλελευθερισμό, όπως τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζοντας τον δρόμο αυτό ως μακρύ, επίπονο και γεμάτο από παγίδες, νίκες, ήττες, και γρήγορες εναλλαγές καταστάσεων, υπογράμμισε ότι σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται ένα κόμμα αρωγός και αισθητήρας των κοινωνικών τάξεων που ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί, ένα κόμμα «συλλογικός εργάτης και συλλογικός διανοούμενος».

«Το ηθικό μας πλεονέκτημα δεν είναι μόνο ιστορική κληρονομιά, ούτε μία γενική προμετωπίδα μας, αλλά δοκιμάζεται καθημερινά» τόνισε, προσθέτοντας ότι το κόμμα δεν μπορεί να αποτελεί όχημα πρόσβασης στην εξουσία, αλλά δεν μπορεί να είναι και ερμητικά κλειστό. Ανέφερε, επίσης, ότι πολυτασικό κόμμα δεν σημαίνει άθροισμα τάσεων που μπορεί να διολισθήσουν σε φράξιες και καπετανάτα.

Τέλος, σε όσους έθεσαν το ερώτημα «πάση θυσία διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;», η κ. Βάκη απάντησε: «Ναι, πάση θυσία διακυβέρνηση, όχι γιατί πουλήσαμε την ψυχή μας στο διάβολο, ή γιατί είμαστε γατζωμένοι στην καρέκλα, αλλά γιατί σε εμάς έλαχε ο κλήρος της ιστορίας να γίνουμε ο καταλύτης, να εμπεδώσουμε τη δημοκρατία και να χτίσουμε κοινωνικό κράτος και κράτους δικαίου, επί του οποίου ασέλγησαν οι κατά τόπους υποστηρικτές της τρόικας.