Ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων του υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για το σύνολο των μέτρων που θα απαιτηθούν για την περίοδο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου 2011 -2014.

Με αιχμή τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν την διετία 2013-2014 οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζητούν επι τάπητος να επιταχύνουν πολλά από τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων που έχουν παγώσει ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και τα κλειστά επαγγέλματα που παραμένουν αγκυλωμένα στις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου οικονομικών κατά τη σύσκεψη σημειώθηκε πρόοδος και ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο με τον ίδιο ρυθμό.

Πριν αναχωρήσουν για Ουάσιγκτον, Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες, όπου θα συντάξουν και θα παραδώσουν το τελικό πόρισμα την επόμενη εβδομάδα, οι ξένοι ελεγκτές αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων τους.

Πολλά φαίνεται να είναι τα αγκάθια στις συζητήσεις των δυο πλευρών:

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου,. Στο Μνημόνιο υπάρχει όρος για πλήρη εξόφληση κάθε χρέους του δημοσίου μέσα σε 90 μέρες.

Στα 9 δισ. η Τρόικα υπολογίζει και τα περίπου 3 δισ. ομόλογα με τα οποία κάλυψε το κράτος χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Στο υπ. Οικονομικών θεωρούν πρόβλημα μόνο τα 6 δισ. που δεν έχει να πληρώσει το κράτος.

Το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων δεν ικανοποιεί την τρόικα που ζητά να συντομευθεί δραστικά, ειδικά στον τομέα των μεταφορών όπου η αποδίδει και ιδιαίτερη σημασία.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων οι οποίες εξαγγέλλονται αλλά δεν ολοκληρώνονται . Η υποχρέωση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 28 δις ευρώ μέχρι και τα μέσα του 2014 συνδέονται άμεσα με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου και συνεπώς η αθέτηση των στόχων σημαίνει και αστοχία του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.