«Βούλιαξαν όλα τα κανάλια στα χρέη μαζί με τις τράπεζες. Λέτε και ξαναλέτε πως στόχος μας είναι να στήσουμε την δική μας διαπλοκή. Αυτό που κάνουμε έχει μια μεγάλη γενναιότητα. Κι άλλες κυβερνήσεις το προσπάθησαν. Κάνανε πίσω. Δεν είναι εύκολο πράγμα από το πρωί μέχρι το βράδυ να τους έχεις όλους απέναντι και να διαστρεβλώνουν τα πάντα. Θέλει γενναιότητα ψυχής για να το κάνει κανείς. Δώσαμε, όμως, μια υπόσχεση στον λαό. Δεν θα κάνουμε πίσω»  τόνισε ο  Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη βουλή.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ύψωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης και αναφερόμενος και στο θέμα των πλειστηριασμών τόνισε: «Εσείς είστε για την καρέκλα. Αυτή χάσατε γι αυτό φωνάζετε. Αν τους λέγαμε ελάτε και πάρτε με 1 εκατ. ευρώ μια άδεια θα μας λιβάνιζαν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όπως κάνανε με εσάς. Θυμάται κανείς να έχουμε μνημόνιο 1 και 2 σε αυτή την χώρα. Τώρα θυμήθηκαν και τις κατασχέσεις σπιτιών. Και το είπε και ο κ. Μητσοτάκης που είχε πει να απαλλαχθούν ακόμα και οι πλειστηριασμοί.

Ας δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα με τους πλειστηριασμούς: Το 2008 έγιναν 43.000 πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τράπεζες. Το 2009 ήταν 52.000. Το 2010 ήταν 48.000. Το 2011 ήταν 44.100. Το 2013 ήταν 19.200. Το 2014 ήταν 16.000 και το 2015 δεν έγινε κανένας! Το 2016 έγιναν 500 αλλά ο ελληνικός λαός τώρα έμαθε για τους πλειστηριασμούς. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα τους πόνεσε. Τώρα σας πήρε ο πόνος» και συμπλήρωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα έκανε μια ακόμα απόπειρα bullying προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Το ίδιο που κάνουν και τα κανάλια. Τους κατηγορήσατε που ήρθαν και με επισκέφθηκαν και μιλήσαμε για τα μισθολογικά τους. Δεν γνωρίζετε κ. Μητσοτάκη πως αυτά είναι θεσμικά ζητήματα και όχι συνδικαλιστικά. Όταν για θεσμικά ζητήματα υπάρχει μισθοδικείο και οι διατάξεις του Συντάγματος, ζητά η ηγεσία των δικαστών, εμείς τι πρέπει να κάνουμε να πούμε όχι; Όλες οι εξουσίες ασκούνται από το λαό και πηγάζουν από το λαό».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ , λέγοντας πως: «Δεν άκουσα την κ. Γεννηματά να λέει τίποτα για τα θαλασσοδάνεια και αν ποτέ θα  επιστραφούν στον ελληνικό λαό. Το ίδιο έγινε και από τον κ. Μητσοτάκη αλλά οι ομιλίες τους μοιάζουν τόσο πολύ τελευταία» και συμπλήρωσε: «Είπε και η κ. Γεννηματά κάτι το οποίο αναμασάται ως καραμέλα για τα περιβόητα ορφανά του Τσοχατζόπουλου, που δήθεν τα έχουμε περιθάλψει. Το οξύμωρο είναι να μιλάτε εσείς για ορφανά Τσοχατζόπουλου, όταν είστε τα φυσικά και αναγνωρισμένα τέκνα. Οφείλεται να μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις αλλιώς είστε κοινοί συκοφάντες. Θίγεται ανθρώπους, αγωνιστές και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι είναι οι συνένοχοι του Τσοχατζόπουλου μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχετε το δικαίωμα να μιλάτε χωρίς ονόματα. Θίγετε χιλιάδες αγωνιστές που κάποια στιγμή δεν έβλεπαν τον εαυτό τους στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και συνάντησαν τον ΣΥΡΙΖΑ.  Τότε δεν ήμουν εγώ ο πρωθυπουργός, άλλος ήταν, ο οποίος παραμένει στο ΠΑΣΟΚ. Και μαθαίνω ότι οργανώνει και δείπνα με γάτε Ιμαλαϊών  με μενού την ίδια.  Φοράτε ακόμη τα φορέματα των κυβερνήσεων Σημίτη που θα σας κυνηγάνε πολιτικά».

Ο πρωθυπουργός, έκλεισε την δευτερολογία του τονίζοντας: «επιστρέφω στο θέμα της Siemens και δεν απαντήσατε κ. Μητσοτάκη. Η κοινή παρατήρηση όσων σας ακούν είναι ότι για εσάς δεν υπάρχει σκάνδαλο Siemens. Δεν υπήρξε ποτέ στον τόπο η Siemens, δεν υπήρξαν μαύρα ταμεία που πλήρωσαν το τηλεφωνικό σας κέντρο. Δεν επισπεύσατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για να καλύψετε τις εγκληματικές σας ευθύνες και δεν είχατε καλό σας φίλο τον κ. Χριστοφοράκο. Εάν θέλετε συμφωνία αλήθειας, πρέπει να ανέβετε στο βήμα της Βουλής και να πείτε αλήθειες.  Τα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου αποκαλύπτουν 356 συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές με εσάς και μέλη της οικογένειάς σας και τον κ. Χριστοφοράκο».