«Κοροϊδία» χαρακτήρισε ο Βασίλης Λεβέντης τη συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή.

«Πολλοί από μας που μπαίνουμε στη βουλή, δεν λογαριάζουμε το λόγο που μας στέλνει ο κόσμος: μας στέλνουν για να είμαστε χρήσιμοι όχι για να κάνουμε καυγάδες», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και συνέχισε αναφερόμενος στο όνομα των Σκοπίων.

«Μίλησα με πρεσβευτή μεγάλου κράτους και του είπα ότι πρέπει να βοηθήσετε τα Σκόπια να αλλάξουν όνομα. Και μου είπε ‘δεν γνωρίζετε ότι και ο Καραμανλής και ο Σημίτης και ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας συμφωνούν στο όρο Μακεδονία;’ Του απάντησα ότι κι αν συμφώνησαν, δεν ρώτησαν το λαό. Μου είπε ότι πρέπει να συνεννοηθείτε τα πολιτικά κόμματα. Να λοιπόν μια συζήτηση πολύ χρησιμότερη της παρούσης. Να έρθουν εδώ οι πολιτικοί αρχηγοί να πουν την άποψή τους. Αντί να σας απασχολούν τέτοια θέματα, σας απασχολούν ποια είναι η ορντίναντσα του Τσοχατζόπουλου», δήλωσε.

Κατόπιν, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις. «Κανείς για τη λύση κυβέρνηση κοινής αποδοχής δεν βγάζει μέτρηση. Ο Μητσοτάκης έφερε την απόρριψη της λύσης της συναίνεσης και ανάγκασε τον Τσίπρα να κάνει το ίδιο. Εγώ βλέπω πως ένας οξύς Μητσοτάκης αναγκάζει τον Τσίπρα να μπαίνει στο καβούκι του και να γίνεται εξίσου οξύς και να γυρίζουμε σε μέρες διχασμού και δικομματισμού».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μόνο με κυβερνήσεις συνεργασίας μπορεί να λυθεί το θέμα της διαπλοκής. «Ζητούμε τώρα με ανεξάρτητες αρχές, θεσμούς και πόθεν έσχες να ελέγξουμε τους κλέφτες, στη διαδικασία να μην κλέβει κανείς δεν έχουμε μπει. Και η μονή διαδικασία είναι η απλή αναλογική και οι συμμαχικές κυβερνήσεις. Αυτό δημιουργεί αλληλο-έλεγχο. Αυτή η βουλή αφήνει να κλέβουν και έρχεται μετά να τους βρει. Μα συνήθως οι κλέφτες δεν αφήνουν ίχνη».

«Γιατί συντηρούμε τις συντάξεις των τέως βουλευτών;» αναρωτήθηκε κατόπιν ο κ. Λεβέντης. «Είναι επάγγελμα το λειτούργημα του βουλευτή; Γιατί να παίρνουν κάποιοι βουλευτές σύνταξη; Δεν είχαν επάγγελμα; Πρότασή μου να καταργηθούν οι συντάξεις των τέως βουλευτών», είπε για να ακολουθήσει ένα περιστατικό με κάποιον βουλευτή που χαμογέλασε. «Βλέπω εδώ κάποιος χαμογελάει», είπε ο κ. Λεβέντης. «Ντάξει γιατί δεν τον κόφτει, δεν τα πληρώνει αυτός. Τα πληρώνουν όμως οι πολίτες αγαπητέ εσύ που γελάς, που δεν ξέρω το όνομά σας. Τα πληρώνουν οι πολίτες και τους πολίτες πρέπει να σέβεστε», είπε οργισμένος ο κ. Λεβέντης.