Η συζήτηση που δεν έγινε χθες στην κυβερνητική επιτροπή για τον πολιτικό σχεδιασμό και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που όλοι στο ΠΑΣΟΚ ζητούν επιμόνως να αναλάβει η κυβέρνηση, υποκρύπτει μείζονα κρίση έλλειψης εμπιστοσύνης στη σχέση του πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι φοβούνται ότι προχωρά με «κρυφή» ατζέντα με τους Ευρωπαίους εταίρους και οι αποφάσεις που θα ληφθούν, απλώς θα τους ανακοινωθούν.

Ο κ. Παπανδρέου χθες επικαλέστηκε τη συνάντηση της Κυριακής ανάμεσα στη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μήνα αλλά και την έκθεση της τρόικας που… καθαρογράφεται για να υποστηρίξει ότι εφόσον δεν υπάρχει καθαρό το τοπίο των εξελίξεων δεν υπάρχει και το έδαφος για συζήτηση επί του πολιτικού σχεδιασμού.

«Αν φοβάσαι διαρροές σε ένα όργανο όπως η κυβερνητική επιτροπή, τότε μπορείς να μας δεις έναν – έναν όπως έχει προτείνει παλαιότερα ο Κώστας Σκανδαλίδης», φέρεται να είπε προς τον πρωθυπουργό ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος θέτοντας σαφέστατα θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης, ενώ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης φέρεται να επανέλαβε το αίτημά του, πιστεύοντας – και δεν το έχει κρύψει – ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να πηγαίνει χωρίς πολιτικό πλαίσιο και συμφωνημένη πολιτική διαχείριση, σε μία τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση.

Το πρόβλημα είναι, όπως προκύπτει και από συνεργάτες του πρωθυπουργού – που έλεγαν χθες βράδυ ότι ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί τώρα μία γενική πολιτική κουβέντα στην κυβερνητική επιτροπή διότι θα εξελιχθεί σε ενδοκυβερνητική κρίση όπου ο καθένας θα υπερασπίζεται την προσωπική του πολιτική επιδίωξη και υπάρχει το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε κυβερνητική κρίση – ότι ο κ. Παπανδρέου φέρεται, πλην του κ. Βενιζέλου, να μην έχει εμπιστοσύνη στα στελέχη της κυβέρνησης για μία de profundis πολιτική συζήτηση και από την άλλη βασικοί υπουργοί της κυβέρνησής του σκέπτονται ότι αποφεύγει μία τέτοια συζήτηση διότι υπάρχει «κρυφή ατζέντα» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται κάπου στη μέση αυτής της… ακήρυχτης αντιπαράθεσης, καθώς ένας αριθμός υπουργών που βρίσκονται πιο κοντά στον πρωθυπουργό είναι ενοχλημένοι επειδή ο κ. Παπανδρέου συζητά περισσότερο μαζί του και όχι με εκείνους και από την άλλη μία άλλη ομάδα υπουργών που αποτελούσαν καθημερινούς συνομιλητές του κ. Βενιζέλου αλλά οι εξελίξεις τους απομάκρυναν, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμπόρευση Παπανδρέου – Βενιζέλου και τον αποκλεισμό τους από το κέντρο λήψης αποφάσεων που θα κρίνουν για τουλάχιστον μία δεκαετία την τύχη της χώρας.

Πηγή: 24h.gr